Riksdagsmotion om orange pipa på airsoftvapen

Den 29:e januari kommer Riksdagen att debattera airsoftvapen och ifall piporna ska vara orangefärgade eller inte för att de ska gå att särskilja från riktiga vapen.

Orange flamdämpare. (Bild lånad från Echo1USA)Bakom motionen står Mats Pertoft från Miljöpartiet och tillika Södertäljebo. Motionen lämnades in i oktober förra året och har av någon anledning bara passerat airsoftvärlden fram till nu då LT.se (tidningen i Södertälje) skrivit om motionen då Pertoft skickat ut ett pressmeddelande till dem, med anledning av Södertäljerånet.

Baserat på texten i motionen så föreslås att vapnen förses med orange vapenpipa och att detta sker i andra länder, men inget mera specificerat.

I exempelvis USA där måste alla airsoftvapen ha orange färg på flamdämparen, men det kommer bli intressant att se vad allt mynnar ut i då motionen redan mött protester från såväl airsoftare som andra.

Utdrag ur riksdagsmotion 2012/13:Ju404 ”Märk soft airguns”

”Vapnen är mycket realistiska i sitt utförande och har vid flertalet tillfällen förväxlats med verkliga vapen. Denna förväxling har ibland både varit medveten från förövarna och ibland omedveten. Men i oavsett avsikten innebär risken att förväxla Soft air guns med verkliga vapen innebär stora risker då dessa vapen kan användas vid verkliga kriminella aktiviteter eller oavsiktligt påkalla polisiära insatser.

För att förebygga att Soft air guns förväxlas med verkliga vapen föreslår vi att vapnet förses med en orange vapenpipa. Så sker i flera andra länder. En sådan enkel regel skulle enkelt kunna förebygga såväl förväxlingar som missbruk av soft air guns som riktiga vapen.”

Diskutera gärna detta på AirsoftSverige: www.airsoftsverige.com/forum/viewtopic.php?f=107&t=9824

Läs mer:
Motion 2012/13:Ju404 Märk soft airguns
LT.se (artikeln)

(Bilden på flamdämparen är lånad från Echo1USA och är en reservdel).