G2 AEG Rifle (Kriss Vector-kopia)

Samtidigt som airsoftutövare i hela världen går och väntar på att Krytac Kriss Vector AEG (licensierad version) ska distribueras till butikerna har en serie bestående av två Kriss Vector-liknande airsoftvapen dykt upp (främst i Thailand och Ryssland). De heter G2 AEG Rifle och finns i svart [G2AEG01] respektive tan-färgade version [G2AEG02?] (vad som har framkommit). Utvändigt ser de ut som Kriss Vector och har alla märken och logotyper som originalet. (Till skillnad från A&Ks variant där exempelvis främre eldväljaren var annorlunda placerad).

Den information som finns att tillgå är än så länge väldigt knapphändig men det förekommer en hel del spekulationer, bland annat vem som är tillverkare. Men ett varumärke (brand) som en del skriver produkterna kommer från är Coyote (ej namn på fabrikant).

Uppgifter till Popular Airsoft gör gällande att exempelvis en butik i Thailand säljer för THB 6,500.00 vilket är strax över 1600 SEK.
En butikskedja i Ryssland publicerade information på VK (motsvarande Facebook men i Ryssland) men inlägget togs bort nyligen (dock efter att undertecknad läst det). Innebörden var att denna produkt kommer levereras till butiken/butikerna i augusti och att försäljningspriset förväntas bli (omvandlat till SEK) runt 2200-2500 SEK.

Krytacs licensierade version i USA har det rekommenderade försäljningspriset 449 USD och i Europa förekommer priset € 569.90 (~5500 SEK).

Ryska Tactical Fun Boys har publicerad bilder och information där de öppnar ett av vapnena för att kolla hur insidan ser ut.

Vid första anblicken kan man tro att detta är en ”kinaklon” av den licensierade versionen (Krytac) men tittar man internt så skiljer sig dessa åt. Bland annat är pistongen vågrätt placerad till skillnad från Krytacs version där den är vinklad. Hopupen justeras via en skruv på vapnets framsida (ovanför där ytterpipan sticker ut) medan i Krytac-versionen justeras den via en ratt som nås via hålet där tomhyllsorna flyger ut på riktiga förlagan.

  • Correct markings
  • MOSFET
  • 2-round burst, in addition to the usual full auto and single fire mode
  • Quick release spring
  • Gears, piston, cylinder standard for gearbox v.2
  • Gearbox, Hop-Up Chamber, Tappet Plate, Nozzle, and unique design of the piston head
  • Weighs 2.8 kg
  • It has plastic housing and metal where they should be
  • 2 versions (short/long)
  • 2 colours (BK/TAN)

Vad som framgår av information följer det med ett magasin med en kapacitet av 125 stycken kulor [G2MAG01] och ett som rymmer 55 kulor [G2MAG02]. Utöver detta följer det med en flash hider (flämdämpare) [G2FL01] och två rails inkl skruvar [G2RAIL01].

Som extra tillbehör kommer det lanseras adaptrar för M4-axelstöd ”G2 M4 Stock adaptor” i svart [G2APT01-BK] respektive tan [G2APT01-DE]. Dessa adaptrar ger även möjlighet att skippa axelstödet och bara ha en ögla där.

”Coyote G2 AEG Rifle”-vapnena kommer förmodligen inte komma till speciellt många länders butiker. I samband med att A&K lanserade sin Vector-variant publicerade Kriss USA ett pressmeddelande om att de kommer vidta rättsliga åtgärder emot alla tillverkare, importörer, distributörer och butiker som gör intrång på deras patent, designrättigheter och varumärken.

Bilder från ryska Tactical Fun Boys.

A new challenger appears! The Coyote G2 Assault Rifle. from airsoft

Video från thailändska Youtube-kanalen Jinkung.