Videon Sönderskjuten av airsoft från RandomMakingMovies

Youtube-kanalen RandomMakingMovies har publicerat en video som heter ”Sönderskjuten av airsoft” och är i samarbete med butikskedjan Hobbex i form av sponsrade produkter.

Många har reagerat på videon i och med deras hantering av airsoftvapen som kan bidra till en felaktig bild av airsofthobbyn gentemot allmänheten. Flera har därför kontaktat Hobbex och ifrågasatt deras samarbete.

De som har kontaktat Hobbex har (i flera fall) fått följande svar:

Hej,

Som återförsäljare av Airsoft och Luftvapen tar Hobbex sitt fulla ansvar gentemot våra kunder och följer alla lagar och bestämmelser gällande försäljning av effektbegränsade vapen.

Hobbex har ett samarbete med ett MCN-nätverk där ett antal av våra produkter används vid diverse inspelningar och produktioner. Hur dessa produkter används och innehållet i produktionen överlåter vi helt till var byrå, detta gäller även att de vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa att regler och lagar följs vid produktion av filmer.

Visar det sig att det finns oklarheter kring ovan, tar vi det direkt med produktionen och byrån vilket vi även har gjort i detta fall.

 

MVH/Hobbex

De tillägger sedan följande på Facebook i en tråd startad av Lundkvists logement:

Efter en längre diskussion med vårt produktionsbolag och vår mediebyrå gällande det senaste RMM avsnittet med Hobbex som avsändare, anser vi att den del i avsnittet innehållandes vapen inte framställer vår syn på hantering av denna typ av produkt på ett rätt och regelmässigt sätt, samt att det kan uppfattas som att regler och allmänt vett i hantering av vapen inte efterföljs.

Vi har därför bett att denna produktion klipps om till ett format som Hobbex kan stå bakom, men eftersom inlägget ägs och publiceras av mediabyrån sa ligger det slutliga beslutet hos dem.

Tack till alla er som engagerar sig i vårt utbud och hur våra produkter framställs där ni möter dem och vi tar var och en av era synpunkter i beaktande.

Nedan några meddelanden som blivit skickade till Hobbex.

Jonathan från Lundkvists logement

Det här är ett oerhört omoget och oansvarigt bruk av vad som i lagens mening är att betrakta som vapen. Det ger inte en seriös bild av hobbyn eller de verktyg vi använder för att utöva den. Av den anledningen var det väldigt förvånande att se att ni valde er att ställa er bakom denna skymfen mot Airsoftsverige.
Även om det är svårt att avgöra på filmen var den äger rum så är det mycket olämpligt att bära airsoftvapen på allmän plats och kan i värsta fall resultera i att Polisen drar vapen mot de ansvariga – något Polisen i många facebookinlägg själva påpekar. Att personerna i filmen varken verkar ta hänsyn om grundreglerna i skytte eller informera om vikten vid skydd av sådan här användning är helt förkastligt.
Det skulle underlätta om ni kunde sätta mig i kontakt med antingen er PR-ansvarige eller den som är ansvarig för skytte / airsoft så att jag kan försäkra mig om att dessa personer är medvetna om att det inte ligger i Hobbex intresse att låna sitt namn eller sina produkter för sådant här.
Mvh
Jonathan Lundkvist
Lundkvists Logement – Airsoft, Cosplay och Skyttesport

Robert som är butiksägare av Frysen Airsoft

Hejsan. Jag heter Robert Wagner och är ägare av Frysen Airsoft Jönköping. Jag såg precis en video här på Facebook där några grabbar säger sig vara sponsrade av er,göra mängder med skjut tester av soft air guns. Jag undrar då bara hur ni har tänkt när det kommer till detta projekt?

Vi och många andra företag jobbar febrilt med att se till att vår sport har ett bra och säkert rykte om sig. Att vi inte ska förknippas med dagens våldsamheter osv. Att inte våra produkter ska användas i fel sammanhang eller att de användas av personer under 18 år.

Och när jag då ser er video så blir jag helt enkelt svinförbannad! Hur kan ett seriöst företag som ni själva inte ha mer koll på den produktion ni köper,hyr eller själva står för?

Står ni bakom vapenhanteringen som ses i denna film? Står ni bakom att produkterna används i områden där det vistas civila människor och barn? Står ni bakom de masochistiska scener som visas där någon plöjer flertalet kulor i en bar överkropp?

Förklara gärna för mig hur ni tänker? Eller vilket budskap ni sprider till de unga följare ni har på era kanaler. Är det rätt att bete sig på detta sätt eller är det helt enkelt olagligt!

Jag tycker att ni genast bör se över detta och plocka bort filmklippet från nätet så att inte fler blir inspirerade att göra liknande dumheter!

Återkom gärna med ett svar!

Med vänlig hälsning, Robert Wagner / VD Frysen Airsoft

Mikael Steisner

Jag blev idag informerad om att en Youtubekanal ”RandomMakingMovies” givit sken av att i ett av sina videoklipp varit sponsrade av Hobbex i oklar utsträckning i samband med en uppvisning av radiostyrda bilar samt airsoft-vapen.

Om det funnits en sorts relation mellan kanalen och Hobbex så skulle jag kraftigt avråda från att denna relation kvarstår. Kanalen i fråga visar en total brist på förståelse om vad de håller på med eller hur man beter sig med de facto vapen. De uppvisar inget meningsfullt säkerhetstänkande, beter sig omdömeslöst med vapnen i högsta hugg på -offentlig plats-, skjuter varandra för att orsaka skada och tycks inte bemöda sig att i någon meningsfull utsträckning informera den stora skalan kraftigt minderåriga tittare vad som gäller kring vapnens användande.

Som jag förstår det har Hobbex, åtminstone här i Göteborg, redan tidigare haft problem med minderåriga som ständigt stampar i butikerna och försöker tjöta hål i skallen på den stackars butikspersonalen när de olagligt vill köpa airsoftvapen i butik. Att Hobbex nu, i den utsträckningen det stämmer, väljer att marknadsföra airsoftvapen genom en kanal där den gemene tittaren upplevs vara kraftigt minderårig känns som ett svek sin egen butikspersonal samt bjuder upp till att öka problemen som i slutändan riskerar att förinta en produktkategori från att få säljas i era butiker. Lagstiftningen vad gäller airsoftvapen har ju varit uppe på politikernas bord flera gånger och är en ständig hägring när lag och ordning blivit högaktuella politiska nyckelord.

Jag vädjar till Hobbex att avsäga sig sitt stöd, i den utsträckning sådant föreligger, till Youtubekanalen ”RandomMakingMovies” och samtidigt passa på med att gå ut med ett förtydligande gällande lagar och etik kring ämnet airsoftvapen. Vill Hobbex marknadsföra sitt airsoft-sortiment så finns det stor kompetens ute bland svenska airsoftföreningar. Både vad gäller handhavande, lagar och etik men samtidigt ett helt annat öga för att få produkterna att verka attraktiva för de är i begrepp att faktiskt kunna köpa produkterna. Det har i landets airsofthistoria alltid funnits ett arbete att få hobbyn att upplevas som både attraktiv men också ansvarsfull och ordentlig. Ett arbete som Hobbex välkomnas att deltaga i.

Signerat,
Mikael Steisner – aktiv airsoftspelare i Göteborg sedan 2010

Källa

Umeå Airsoftförening

Det cirkulerar en youtube-video nu som heter “Sönderskjuten av Airsoft”, där ett par nissar beter sig som idioter med airsoft-vapen. Videon är sponsrad av Hobbex, som länkar till nissarnas kanal och skriver att dom “recenserar produkter på sitt eget underhållande sätt”…
Videon avslutas med att dom mitt i ett bostadsområde ställer upp en kompis på ca 5 meters håll, skojar om att det är som en avrättning, och sen pepprar hans rygg blodig med tre bössor samtidigt. Dessutom använder dom high-caps.

Airsoften har inte världens bästa rykte som det är, och att sådana här nissar får representera oss gör inte saken bättre. Att det dessutom är sponsrat av en återförsäljare, som alltså ställer sig bakom beteendet, ger dom legitimitet och gör saken ännu värre. Det finns folk som vill förbjuda airsoftvapen och om de marknadsförs på det här viset kan jag förstå om den oinsatte får skev bild och vill förbjuda försäljningen.

Jag har agerat surgubbe och ringt Hobbex i dag, dom hör våra synpunkter och säger sig ska göra ett skriftligt uttalande om saken. Dom lägger också över ansvaret på “produktionsbolaget”. I skrivande stund (20/10, 21:30) har Hobbex inte gjort något uttalande, och länken till nissarnas kanal finns kvar på Hobbex webbsida. Detta är inte seriöst agerande från en återförsäljare.

Umeå Airsoftförening tar såklart avstånd från den här typen av beteende. Vi verkar för att Airsoftvapen ska hanteras på ett säkert sätt och med respekt för omgivningen.

//Henrik Vincent, ordförande i Umeå Airsoftförening

Fler synpunkter på detta kan läsas på facebook respektive forumet AirsoftSverige.

Den som trots detta är intresserad av airsoftsortimentet hos Hobbex kan kolla in följande länk: www.hobbex.se/sv/artiklar/skytte/airsoft/index.html