Försvarsmaktens kommande handeldvapen från Sako

Foto: Sako Ltd.

Idag har ersättarna till Försvarsmaktens befintliga handeldvapen AK4, AK5 och Psg 90 -varianterna presenterats.

Produkterna ingår i ett ramavtal för gemensam eldhandvapengrupp för Sverige och Finland från den finska tillverkaren Sako. Ramavtalet omfattar automatkarbiner i kaliber 5,56×45 respektive 7,62×51, skarpskyttegevär i kaliber 7,62×51 samt prickskyttegevär i kaliber 8,6×70 (.338 Lapua Magnum) [mm].

Prickskyttegeväret planeras införas 2024 och de andra skjutvapnena med början 2025.

5.56×45

Foto: Sako Ltd.

7.62×51

Foto: Sako Ltd.

SAKO TRG M10

Foto: Sako Ltd.

SAKO-licensen i airsoftindustrin

Det undertecknad känner till är att ActionSportGames (ASG) i Danmark innehar licensrättigheter för Sako som airsoftvapen och att Double Eagle tillverkar prickskyttegeväret TRG M10 med licensrättigheter från Sako via ASG.

I dagsläget finns TRG M10 från Double Eagle endast i färgerna svart respektive tan (https://www.airsoftdb.com/search/?q=sako+trg+m10&r=all).

Det återstår att se vad som händer på airsoftfronten.

Ytterliggare information

Länk till pressmeddelande från tillverkaren Sako där intresserade kan ta del av ytterliggare information: https://news.cision.com/se/sako-oy/r/forsvarsmakten-i-finland-och-i-sverige-upphandlar-en-gemensam-eldhandvapensgrupp-av-sako-ltd,c3741366