G&G GPM92

Tillverkaren G&G Armament i Taiwan har sedan nyligen lanserat den gasdrivna airsoftpistolen GPM92 och som tillhör en ny GBB-pistolserie med en ny intern konstruktion, för bättre och säkrare användarupplevelse.

Det som är speciellt med denna nya GBB-pistolserie är den virvlande cylinderventil som reducerar den inre frosten från drivgasen, gasventil i magasin som trycks ihop och släpper ut gasen vid för högt tryck (istället för att riskera sprängas) och ett inbyggt mikrofilter som bara ska släppa igenom ren gas.

I GPM92-serien finns svart version [GAS-GPM-92F-BBB-NCM] (denna recension), men det finns även åtminstone i färgerna TAN [GAS-GPM-92F-DBB-NCM] respektive grön-svart [GAS-GPM-92F-GBB-NCM].

Samma teknik kommer även finnas i pistolerna GM1911 [GAS-GPM-191-BBB-NCM] och GTP9 [GAS-GPM-TP9-BBB-NCM], men är i skrivande inte lanserade.
Då de tillhör G&Gs produktgren ”GC Intermediate” är de att betraktas tillhöra sportsline-segmentet.

Vid den internationella tävlingen G&G WCSC 2017 i Taiwan som pågick i juni, tilldelades varje lag denna pistol för att använda vid vissa moment.
WCSC står för World Cup Extreme Shooting Competition Finals.

Innehåll

Pistolen kommer i en låda av hårdplast.

Inuti finns (utöver pistolen) ett magasin (rymmer 27 st kulor), snabbladdare i genomskinlig plast inklusive adapter (för att passa pistolens magasin) och en enkel bruksanvisning i språken Engelska, Spanska, Franska och Japanska.

På lådans ovansida finns G&G Armament-logotypen i form av ett runt silveremblem.

Byggkvalité och funktionalitet

 

Pistolen är helt i metall (av någon icke magnetisk sort). Det som inte är metall inkluderar sidopanelerna på handtaget, nozzle (inkluderar interna delar), hopup-hjulet och tätningsdetaljer (hop-gummi), gasutsläppet på magasin. Innerpipan är av mässing. Vapnet har en svart yta på metalldelarna.

Pistolen är en GBB (Gas Blowback) som drivs av Green Gas och har en sista-skott-spärr. Dess funktioner är att den är en så kallad ”double action”, dvs att den går att avfyra från att ha hammaren i dess främre läge. För att kunna skjuta från det läget är det att man laddar pistolen med magasinet och gör mantelrörelse (drar manteln bakåt). Hammaren är då i sitt bakre läge med en kort avtryckarrörelse som endast släpper hammaren för avfyrning (läget kallas single action). Om man då använder säkringen i det mantlade läget så kommer den sakta släppa fram hammaren till sitt främre läge och därmed vara säkrad. Osäkrar man vapnet och börjar dra avtryckaren kommer den börja lyfta hammaren för att i slutet av avtrycket avfyra vapnet, cykla manteln och hamna i uppspänt läge igen. Det går att mantla vapnet med säkringen i utan att den avfyrar, skillnaden då är att hammaren åker till det främsta läget ihop med manteln.

 

Pistolen har fasta riktmedel som inte går att ställa in. De har 3 målade vita prickar för att förenkla att snabbt hitta dem när man siktar. På vänstra sidan av ramen sitter sista-skott-spärren, den finns endast på den sidan av pistolen. Den är fjäderbelastad så om man tar ut magasinet/sätter in ett nytt går det att endast dra tillbaka manteln för att den ska släppa, går även att trycka ner den för att släppa manteln. Du hittar även knappen att släppa magasinet på vänstra sidan.

Pistolen tar man isär genom att trycka in en knapp på högersidan av ramen som sitter precis ovanför varbygelns främre fästning. Man håller ner den knappen samtidigt som man vrider ner en liten spak på vänster sidan. Spaken pekar bakåt vid start och ska pekas 90 grader rakt ner. När den är i position kan man föra hela manteln framåt och av från ramen. I ramen hittar vi hammarens och avtryckarens mekanik. För att komma åt det behöver man lossa sidopanelerna genom deras skruvar. Detta är inte att rekommendera för den som inte känner sig trygg med antalet små fjädrar som den innehåller.

Manteln är nu av och på undersidan hittar vi hopup-hjulet för att justera hopup-effekten på kulan. Man kan plocka bort rekylfjädern som sitter på spring guiden. För att ta loss den får man föra fram hela spring-guiden för att få ut den lilla biten som låser in sig i hop-huset. Man får vrida den 90-180 grader runt för att kunna sakta släppa tillbaka den samtidigt som man håller den lite ut från manteln (OBS! fjädern har inget främre stop och om man råkar tappa den så kan den flyga iväg i flertalet delar. Där ser vi att spring-guiden är i en form av ett plustecken. Den har då 2 fjädrar med en bricka som separerar dem. Fjädern som är kortare sitter längst in och verkar vara av någon starkare variant än den längre.

För att sedan ta ut inner- och ytterpipan ihop med hopupen från manteln för man fram pipan ihop med hopup-huset, riktar den snett ”neråt” (i relativitet med mantelns orientering) för att sedan dra ut den snett bakåt. Här kan det vara lite svårt då den kan ta emot på nozzeln, men om man är bestämd och håller vinkeln utan att överdriva kan man få ut den sakta men säkert. I handen har du sedan ytterpipan med hopup-hus och innerpipan.


På ytterpipan finns det ett plastskydd som skyddar en 11 mm CCW-gänga (avskruvad på bilden), i mitten finns en fjäderbelastad arm som är till för att centrera ytterpipan runt hopup-huset när manteln åker fram och tillbaka.  För att få ut hopup-huset och innerpipan från ytterpipan får man stoppa in nageln där det spåret är och putta hopup-huset med tummen bakåt. Då är de separerade och där kan man jobba på hopup-huset som sitter ihop med 2 stjärnskruvar. Den har en grön VSR-typ av gummi i sig.

Här testade jag att endast fästa hopup-huset till ramen genom att föra in den i sitt spår och sedan släppa på spaken till sin vanliga position. På detta sättet kan man se hur mycket som innerpipan riskerar att röra på sig mellan skotten. Upp och ner var det nästan ingen rörelse alls och sida till sida var det inte inte mycket (cirka 0,8-1 mm på innerpipans mynning). Dock får man tänka på att rekylfjädern har till jobb att pressa huset till sin bakre position så den rörelsen i vapnet minimeras. Detta är en av de bättre pistolerna jag sett på just denna punkten. I den perfekta världen ska denna sitta fast som fastgjutet för att få ut den bästa träffsäkerheten.

Hopup-gummit är av den mjukare sorten för att verkligen lyfta kulorna i en låg hastighet. Tillsammans med detta hopup-huset passar det perfekt där trycket är rakt ovanför från en hoparm som går över hela toppen på gummit.

En viktig del i den hela nykonstruktionen är att den roterande cylinderventilen (flute valve) inuti nozzeln som har sin konstruktion för att minska uppbyggandet av is när man avfyrar den snabbt och får den så kallade ”cool down effect” där gasen kyler ner magasinet och gasen som kommer in i pistolen. G&G säger att den virvlar och att rörelsen vid avfyrande ska se till att is inte kan bildas och få hela nozzeln att fastna som då innebär en förlorad effekt.

Magasin

Det medföljande magasinet rymmer 27 skott. Det kan laddas på två sätt, antingen laddas från ovansidan med hjälp av den medföljande snabbladdaren tillsammans med inkluderad adapter eller genom att mata in kulorna från framsidan där det finns ett litet hål.

Sistnämnda under förutsättning att man antingen håller ner kulmataren eller har den i spärrat läge längst ner.

Gasen fyller man på (på traditionellt sätt) från undersidan genom att hålla magasinet upp och ner ihop med Green Gas-flaskan.

Den gröna delen med gasutsläppningshålet på magasinets ovansida innehåller ett mikrofilter som bara ska släppa igenom ren gas (enligt tillverkaren). Vid för högt tryck, trycks gasventilen ihop och släpper ut gasen, istället för att riskera spränga magasinet.

Produktspecifikationer

Längd: 226 mm
Piplängd: 116,5 mm
Vikt: 1016 g
Utgångshastighet: 95-100 m/s (0,20g)
Kaliber: 6 mm
Magasin: 1 st á 27 kulor
Drivning: Gas
Material: Metall
Eldväljare: Semi-Automatisk / Säkrad
Hop-up: VSR gummi

Fälttest

Jag hade möjligheten att testa ut pistolen på området Hippie City Airsoft i Kågeröd. Jag använde Guarders vanliga Green Gas och Green Devil 0,28g kulor.

De hade en skjutbana med uppmålade längder på halvfigurer med 10 poängs hål vid huvudet. På 15 meter kunde jag efter ett par skott träffa igenom det lilla hålet vid huvudet nästan varje gång. På en som där stod 30 var det inte lika enkelt, men jag kunde träffa halvfiguren med nästan varje skott efter att ha justerat hoppen lite. Jag hade hoppen på mellan hop och den orkade dra upp 0,28g-kulor utan större problem och ingen överhopp.

På runt 45 meter var det dock lite svårare då det verkade vara precis på gränsen av kulans bana ihop med att sikta lite högre upp och tillsammans med en lätt bris gjorde den sista biten väldigt svår att få rätt. Men jag träffade 2 av runt 13 skott. För att vara utan att stödja mig på något är det helt okej och något jag inte direkt förväntade mig.

Under spelet valde jag att försöka mig på lite CQB med den, dock var det inte riktigt rätt bana när man spelar mot folk med olika AEG- och HPA-setups. Men skam den som ger sig och jag träffade det jag siktade efter. De fasta riktmedel som nämndes tidigare var lätta att hitta under stressen att behöva röra på sig snabbt till ett lagom avstånd till motståndarna för att jämna ut fördelen med mer boll i luften. Lyckades få ut ett par motståndare under de matcherna.

Kände att pistolen höll sig väldigt jämn i prestanda, dock sköt jag inte den som en galning utan försökte alltid träffa med bollen än underhållande eld. Märkte inte av någon påtaglig cool down effekt.

Slutsatser

Pistolen sitter ihop riktigt bra och skjuter bra direkt ifrån lådan*. Kicken med vanlig Green Gas känns kanske inte lika hårt, men det är av den större vikten av själva pistolen. Den är i ett traditionellt M9 utformande vilket betyder att greppet är lite av ett tjockare slag. Vissa kommer redan älska eller hata den redan där. Men om man vill se förbi det yttre så märker man att G&G verkligen försökte bygga om något till sitt egna där det finns bitar här och var för att stabilisera vapnets prestanda.

Jag hade ett ”problem” tidigt med att magasinet till pistolen fastnade i magbrunnen. Jag kan säga att det var pga passformen var så perfekt att den inte ville släppa förrän man har dragit ur och i magasinet ett par gånger. Enklast var ofta att spärra manteln i sitt bakre läge och trycka ner magasinet därigenom samtidigt som man höll ner magasinspärren. Dock hade jag hellre haft detta ”problem” än att magasinet hade suttit för löst och inte tätat ordentligt mot nozzeln.

Genomsnittligt var detta en pistol som kommer ge väldigt lite problem till att börja med. Konstruktionen är där för att verkligen se till att den blir så idiotsäker som det bara går, dock hade jag önskat att de hade använt lite hårdare material då färgen började lossna redan från start i de interna delarna efter ett par skott. Men för mig är det väldigt kul att G&G kommer ut lite från AEG marknaden och testar något nytt som inte är en ren kopia av ett redan befintligt system.

Deras innovationer med virvlande cylinderventil som reducerar den inre frosten från drivgasen, mikrofiltret som bara släpper igenom ren gas och säkerhetslösningen där ventilen trycks ihop om trycket blir för stort uppskattas.

Svenska distributören Fondprodukter har satt rekommenderat försäljningspris till strax under 2000 kr. Så prismässigt är den liknande andra high end M9-modeller på marknaden och jag skulle säga att denna bör finnas med i avvägningarna vid ett val av en ny pistol om M9:or är med i avvägningen.

*=G&G hade ett tidigt problem där Hop-Upen fastnade genom att själva metallbygeln var lite för bred för hjulet. Detta uppmärksammades under G&G World Cup av spelarna. De skickade ut pressmeddelande för oss som fick recensionsexemplar om hur man ordnade det. De försäkrade att alla publika exemplar inte skulle ha det problemet.

Det är Fredrik som har genomfört recensionen och tillverkaren G&G Armament i Taiwan som har tillhandahållit produkten.

Exempel på butiker som säljer