ICS BLE Alpha

Airsoft.nu har kollat in Black Leopard Eye Alpha från tillverkaren ICS.

ICS Black Leopard Eye Alpha
Tillbaka till Recensioner

Tillverkaren ICS i Taiwan lanserade pistolserien BLE Alpha (Black Leopard Eye) under 2016 och är deras första airsoftpistoler.

ICS är mest kända för deras 2-delade gearbox som gjorde livet lekande lätt för dem som ville mecka eller byta ut fjäderstyrkan snabbt. Håller BLE Alpha, tillverkarens traditionella prägel?

I BLE Alpha-serien ingår i dagsläget fyra stycken pistoler. Svart [BLE-001-SB], tan [BLE-001-ST] svart/tan [BLE-001-SD3] och tan/svart [BLE-001-SD4].

Detta år (2017) kommer ICS lansera pistolserien BLE-XAE.

Innehåll

I lådan innehålles pistolen, en extra backstrap och dejamming rod. Utöver det får man även en instruktionsbok om alla funktioner om vapnet samt allt matnyttigt man skulle vilja veta om de interna delarna och hur man hanterar pistolen. På lådan ser vi även att det finns märkning för CO2 magasin som förhoppningsvis kommer ut i framtiden.

Byggkvalité och funktionalitet

Manteln är i metall och greppet är av nylonförstärkt polymer. Det som slår mig direkt när jag plockar upp den är att det inte är något alls som rasslar när jag vänder på pistolen. Toleranserna på pistolen är precis där de behöver vara.  Spelet mellan mantel och underbeslag är minimal och ger precis det utrymme som krävs att manteln ska kunna flytta på sig felfritt.

När man väl släpper manteln första gången känner man även att rekylfjädern är lite styvare än vad man normalt är van vid och ger en ordentlig kick framåt när den släpps.

Manteln har front och bakre sikte som har målade prickar i vit färg. Black Leopard Eye texten pryder både höger och vänster sida där även logotypen finns på den vänstra tillsammans med ALPHA och 6mm kalibern. Underbeslaget har logotypen på båda sidor av magasinsbrunnen och ett serienummer precis ovanför railen på höger sida. Railen är av en mer vanlig picatinny utformning än ett väldigt specifik pistolhack.


 

Funktionaliteten av denna pistol är att den är riktad att kunna användas likadant av både höger- och vänster-skyttar där magasinsknapp och manteln kan släppas på både höger och vänster. De enda knapparna som endast är på en sida är take-down “stången” och säkringsknappen. Dock är de inte de stora problemen då de endast ska användas före och efter spel. Det finns en inbyggd säkring i avtryckaren där om man inte trycker rätt så kommer avtryckaren inte kunna åka tillbaka.

Magasinet är mestadels gjort i metall. De enda delarna i plast är matningsläpparna, bottenplattan, followern och den lilla biten som håller bottenplattan. Bottenplattan har ett hål i sig för att man ska enkelt kunna fylla på med gas till ventilen, som är på undersidan av magasinet. Vad som slår mig på magasinet som är lite annorlunda från det vanliga är att bottenplattan med ventil är i skruvad direkt i magasinskroppen. Vanligen brukar det vara en enkel skruv eller pinnar som håller sådant på plats, dock har det också lett till att det vanligaste problemet med magasin var att hela bottenplattan läckte gas. BLE:n har ett mer traditionellt utseende till kolsyremagasin även med gasmagasinet.

 
 

Dock har vi inte fått höra av någon att det ska finnas kolsyremagasin, men utformningen av magasinen säger att det kommer att finnas. Sedan att det fanns en liten krysslåda på förpackningen som även hade kolsyra som förval hade också en viss inverkan i vårt journalistiska sinne.

Produktspecifikationer

Längd: 186mm
Piplängd: 85.5mm
Vikt: 665g
Utgångshastighet: 90 m/s (295fps) (beroende av gas och temperatur)
Kaliber: 6mm
Magasin: 1 st á 24 kulor
Material: Nylonförstärkt polymer
Mantelns material: gjuten aluminium
Eldväljare: Semi-Automatisk / Säkrad
Hop-up: VSR gummi

(tagna från JBBguns.se)

Fälttest

Utomhus: Temperaturen vid test var +2 grader i luften med inte vidare mycket till direkt solljus. Jag provade pistolen tillsammans med en Guarder Green Gas 1000 som är en traditionell Green Gas. Dock jag endast hade ett magasin att använda och vid snabba skott gjorde sig kylan väldigt påmind. Jag använde tiden att skjuta in hop-upen och få den någorlunda rak. Jag kommer få återbesöka detta när vädret tillåter mig. Sköts in på en cirka 25 meter.

Inomhus: Temperaturen ca 21 grader med ett magasin som var cirka halvfyllt ute i det kalla vädret. Fick ut 2,5 magasin av den fyllningen från ute testet. Avtryckaren har 2 steg där man har inte mycket till motstånd i cirka 1cm och sedan kommer man fram till ”väggen” där man känner att man är nära på att avfyra. Mellan väggen och avlossandet är det inte mycket där jag behöver pressa av särskilt mycket. Efter att man fått iväg skottet så behöver man endast återställa avtryckaren till ”väggen” igen för att få iväg nästa plastkula. Vad detta innebär är att du kan träna in dig med pistolen för att kunna få iväg skotten riktigt snabbt då den styva rekylfjädern som finns i pistolen hjälper att få tillbaka manteln på plats på ett ögonblick.

Slutsatser

För att vara en av ICS första pistoler är den väldigt gedigen. Allt från toleranserna till funktionalitet så är den väl genomtänkt. Utformningen känns modern där det syns att de tagit inspiration av en modern pistol. Finishen på metallen är väldigt bra då den gått igenom 200 skott och ett otaligt antal mantelrörelser, men pipans finish är fortfarande med minimalt slitage.

Den sitter bra i handen med båda backstraps som medföljer och går som en klocka där jag inte hade ett enda problem med matningen. Hop-upen håller måttet för avstånden som man vanligtvis använder pistoler (CQB upp till 20-25 meter).

Vad jag personligen saknar är att veta om pistolen är uppspänd eller inte. Det finns flera pistoler idag gör att avtryckaren inte kommer fram om inte manteln har dragits tillbaka efter sista avtrycket, detta för att indikera att en kula har inte laddats.

Även då det är en rätt ny pistol så finns det inte några hölster direkt gjord för specifikt denna pistol, men då den påminner om en FNC FNS-9 så skulle den kunna passa i ett sådant hölster, men vi hade inget att tillgå för att testa.

Jag kommer vilja återbesöka hastighetstestet utomhus när jag får chansen att använda vapnet i en varmare temperatur. Men i övrigt passar denna pistolen för att användas av både nybörjare och erfarna spelare.

Butiken JBBGuns.se har tillhandahållit pistolen (BLE-001-SB) för att vi skulle se vad vi tyckte om den och se om den kan mäta sig med andra märken som släpper GBB:er.

Det är Fredrik som har genomfört recensionen.

Tillbaka till Recensioner