SmartAsh 4A från ShootMyAsh

ShootMyAsh heter ett företag i USA som tillverkar såkallade smarta måltavlor för airsoft och Airsoft.nu har testat deras måltavla SmartAsh 4A. SMART står för Solid Motion Alternative Reactive Targets.

Konstruktionen SmartAsh 4A består till mesta dels av valnötsträ (Hickory) men i början när verksamheten startade användes trädslaget ask (Ash) och namnet Ash har därför hängt kvar. Tillverkningen av dessa sker i ShootMyAsh’s lokaler i Pennsylvania.

Read the Shootmyash SmartAsh 4A review in English Read the ShootMyAsh SmartAsh 4A review in English

Innehåll

SmartAsh 4A och vad som ingår.
Kartongen med smartash 4A Innehållet i påsar. Medföljande USB-mottagare.

SmartAsh 4A levereras i en kartonglåda. I lådan finns måltavlan, två AAA-batterier (isatta från fabrik), bruksanvisning, USB-mottagare (fastsatt i måltavlan), förlängningssladd för USB-mottagaren på 4,5 meter, fyra skruvöglor med tillhörande mutter och två spännband.

Utseende och funktion

Framsidan

Framsidan med 4 stycken mål.
Orange måltava. Plexiglas. Skyddande plexiglas.

Framsidan av SmartAsh 4A består av fyra stycken plattor där varje är en egen måltavla. Plattorna består av trä som har en orange träfftavla (finns flera olika färger, men vi fick en med orange färg). Varje platta har mellan en och fyra prickar så att man ser vem som är vem. Ytterst är det en plexiglas-skiva på varje för att skydda träet. Varje måltavla med tillhörande plexiglas-bit är fastskruvad. Plexiglas-skivorna är väldigt glansiga så de speglar väldigt bra så att på en del av bilderna ser man taket där detta fotograferades. Varje plastskiva är avfasad på ovansidan.

Baksidan

Baksidan.
On-off-knappen Etikett på baksidan. Skönhetsmiss.

På baksidan finns knappen för att starta tavlans fyra sensorer och sändare. På en stor orange dekal står det bland annat att denna enhet är tillverkad i Maj 2012 i USA. I motstående hörn till startknappen finns en skönhetsmiss av bottenplattan som uppkommit under tillverkningen. De fyra vita skruvarna som syns håller fast ett kretskort på andra sidan.

På sidorna

Skruvöglor att sätta fast spännbanden med. På undersidan där USB-mottagaren sitter fast. USB-mottagaren.

På både nedersidan och ovansidan finns det två hål för att fästa skruvöglorna som man fäster spännbanden i. På nedersidan finns hålet där USB-mottagaren förvaras när systemet inte används.

Inuti

Kretskort med texten SmartAsh Rev2b.

Bakom de fyra plattorna sitter det ett kretskort dit alla plattornas träffsensorer är kopplade och även en sändare. På kretskortet står det SmartAsh Rev2b.

Måltavla nr 4. Bakom måltavla nr 4. De medföljande två AAA-batterierna är monterade från fabrik.

Kretsen drivs av två stycken AAA-batterier och som ingår. Enligt tillverkaren beräknas batterierna hålla i ca ett år eller ca 1 500 000 träffar. För att byta batteri så behöver man skruva bort skruvarna vid nr 4, lyfta försiktigt på luckan så att inga svetsningar skadas och därefter öppna batteriluckan.

Programvara

Den medföljande USB-mottagaren kopplas in i en ledig USB-port i sin dator (och som installeras automatiskt) och därefter trycker man på startknappen bakpå SmartAsh 4A. Den medföljande USB-mottagaren fungerar både med Windows och Mac. Vill man använda en Ipad eller Android (dvs enhet utan USB-port) så behövs en enhet som kallas RangeCloud som behöver köpas separat (vi har inte testat).

Programvaran.

Därefter besöker man sidan http://www.shootmyash.com/score-board.php och väljer vilket spel man vill starta. Man kan även ladda ner så att man har programvaran offline. Ifall man vill så kan man välja att sitt resultat ska laddas upp på resultatlistan http://www.shootmyash.net/SMA/Leaderboard.aspx.

Det finns i nuvarande version åtta stycken spellägen; Free play, Target Practice, H-O-R-S-E, Quick Draw, Killer, Sniper Says, SSC style rules och Spartan Crucible, (läs mer om spellägena på länken till Score Board ovan). Flera av spellägena är i beta-stadie.  På en platta kan man som mest vara fyra stycken spelare och flera spellägen kräver flera enheter. Eftersom att detta är en ”smart” måltavla så kan man samtidigt ha flera SmartAsh 4A-enheter inkopplade samtidigt, nuvarande programvara stödjer upp till tio.

Man kan genom inställningar välja om plattan ska vara vågrätt eller lodrät, manlig eller kvinnlig speakerröst och ljud vid träff och miss mm.

Fälttest

Fälttest av SmartAsh 4A.

Fälttest.

SmartAsh 4A uppsatt på ett träd.

Tavlan sätts enkelt upp på ett träd, vågrätt eller lodrätt med hjälp av spännbanden men innan dess komma ihåg att starta den genom knappen bakpå.

Närbild på programvaran i datorn.

Programmet som används är en vanlig webbsida. Om man har markören i ett textfält och måltavlorna registrerar träffar så skriver den ut siffrorna 1 till 4 beroende på vilken måltavla som är träffad, det hanteras alltså som ett tangentbord av datorn.

Skjutning på mål och observation på datorns skärm.

Skjutning på mål och observation på datorns skärm.

Först så registrerades träff både på det mål som blev träffat och den närmast intill men det löstes genom att lossa lite grann på skruvarna för varje platta, enligt tidigare instruktioner vi fått av tillverkaren om detta skulle hända och efter det så registrerades alla träffar korrekt.

Enligt tillverkaren så finns det SmartAsh 4A med gummi mellan varje platta och ramen bakom och då blir den säkrad för fukt och det utförandet har inte detta problem med dubbelregistrering. Plattor enligt det utförandet kan hänga ute i regn och rusk och är då IP65-klassade.

När det gäller programvaran så är flera spellägen fortfarande i BETA. När det gäller ljuden från programvaran så gillar vi att de är så tydliga så att varje spelare utan att kolla på datorskärmen kan följa vad som händer och när det är sin tur osv. Men programmet har en viss tendens att lagga.

Vi testade olika avstånd mellan tavlan och USB-mottagaren för att kolla räckvidden och får en maximal sträcka på ca 30 meter. I de fall där någon av måltavlorna registrerar en träff men avståndet är för långt till USB-mottagaren så att de tappar kontakten med varandra så överförs registreringar när de båda har fått kontakt igen.

Måltavlan har blivit utsatt för airsoftkulor.

Vi kan inte se några kulmärken i plexiglas-bitarna men däremot mellan måltavelplattorna kan kulor komma åt träramen bakom så att där ser man tydliga märken.

Slutsats

SmartAsh 4A är en produkt vi Gillar!

Denna produkt är perfekt att träna prickskytte med (tex IPSC) både ensam och med kompisar på ett underhållande sätt. Några optimeringar av programvaran och denna produkt är utmärkt!

SmartAsh 4A finnas att köpa för $199 USD på tillverkarens hemsida (www.shootmyash.com), men finns även hos en del återförsäljare i USA.

Denna recension är skriven av Daniel (Koordinator produkttestning) och Johan (Produkttestare) samt några till har varit med och testat den. Tillverkaren ShootMyAsh har för sett oss med produkten.