Steel Life AXEM 4.0

Vi har haft nöjet att prova multiverktyget AXEM 4.0 från italienska Steel Life. Ett överlevnadsverktyg som tar liten plats och erbjuder flera möjligheter.

Innehåll

Verktyget levereras i en gedigen ask av kartong. I asken finns också en enklare bruksanvisning.

Kartongens lock ”låses” med hjälp av magnet. Tyvärr blir det lätt märken i kartongens ytskikt.

Utseende och funktion

AXEM 4.0 är ett rektangelformigt multiverktyg i urfräst, rostfritt stål med en ”satinfinish” som ger en matt yta.

AXEM 4.0 i jämförelse med annat verktyg i kreditkortsformat.

Storleksmässigt är verktyget 103 x 75 x2,5 mm, vilket är något större än liknande (men enklare) verktyg i kreditkortsformat.

Funktionerna i verktyget kommer av de urfrästa delar som snillrikt och sparsamt använder tillgängliga utrymmet i plåten.

Till produkten ingår en spjutspets och ett par bits och alla dessa är fixerade med gummiringar (o-ring).

Produkten innehåller bland annat följande funktionalitet:

 • Sågblad för sågning i trä
 • Egg avsedd som paketöppnare eller yxegg
 • Konservöppnare
 • Kapsylöppnare
 • Tre spårmejsel-huvuden i olika storlekar
 • Dubbeländad bits (PZ2 och PH2)
 • Blocknycklar
 • Skruvdragning för krokskruvar
 • Rep- och snörkapare
 • Spjutspets
 • Nyckel för gasbehållare (O2)

Fälttest

Verktygets långsida med sågtänder fungerar förhållandevis bra att såga med i trä.

En kortsida är slipad till en egg och även om denna egg inte är knivskarp så kan den med rätt kraft räcka för enklare arbeten som kräver yxa eller täljning.

För att underlätta hackning kan verktyget fixeras i exempelvis ett kluvet skaft med tråd för att skapa en improviserad yxa och även även sågning kan underlättas på detta vis.

För att använda pilspetsen behöver den fästas på något annat.

Konservöppnaren fungerar men kräver en viss teknik och eftersom utformningen är lite primitiv blir den lätt otymplig att använda.

Verktygets blocknyckelsats och mejslar går bra att använda, men kräver stort manöverutrymme. Ofta hjälper det att hålla verktyget med båda händerna.

Gummiringarna kan användas till att fixera bits när de används eller hålla spjutspetsen och bits på plats när de inte används.

De vassa partierna på verktyget är visserligen vassa nog att de kan användas för sina ändamål (sågning, hackning, skärning och kapning), men undantaget eggens yttre sidor eller spjutspetsen så är verktyget inte särskilt vasst i sitt utförande från tillverkaren.

Slutsats

Med tanke på verktygets smala format, storlek och all plats det sparar jämfört med den plats en motsvarande verktygssamling hade krävt är det ändå imponerade hur användbart AXEM 4.0 är.

Gummiringarna (o-ringar) går att använda och är kanske av god kvalité, men de är inte speciellt bra på att fixera, framför allt inte spjutspetsen. Av den anledningen ser jag det lämpligt att förvara verktyget i ett hölster eller ficka med hårda kanter.

För den som är i behov av ett multiverktyg som tar liten plats är detta ett bra val.

Produkten finns till försäljning hos olika butiker runt om i Europa, de flesta säljer produkten för det rekommenderade försäljningspriset 34 Euro (se länk).

Steel Life har sedan recensionen påbörjats lanserat två typer förvaringsmöjligheter för verktyget. Ett svart kydex-hölster (PPS, Power Pack System) och en ficka (Steel Pouch) gjord av polyesterväven Oxford 600D som finns i flera olika färger.

Vi har inte testat verktyget tillsammans med någon av dessa, men någon av dessa är mer eller mindre nödvändig.

Denna recension är utförd och skriven av Erik.
Det är tillverkaren Steel Life i Italien som har försett Airsoft.nu med produkten.