Topcom Twintalker 9500 Airsoft Edition

Företaget Topcom är ju kända för att tillverka Walkie Talkies som använder 446 MHz-bandet, såkallade Private Mobile Radio (PMR) och som används av en del airsoftare. Nu har dom tillverkat en PMR som direkt är tänkt för oss som utövar Airsoft. Sedan tidigare finns Twintalker 9500 och som har lite andra färger.

Read the Topcom Twintalker 9500 Airsoft Edition review in English Read the Topcom Twintalker 9500 Airsoft Edition review in English

Innehåll

Förpackningen innehåller två stycken handenheter som är förpackade i varsin egen mindre kartong. Till varje walkie talkie medföljer även bälteshållare (redan monterad), 4 st uppladdningsbara (NiMh) AAA-batterier, batteriladdare, Air-tube-headset (security headset), instruktionsbok och reklamfolder över Topcom’s kommunikationsutrustning.

Byggkvalitet och ergonomi

Walkie talkien är i huvudsak grön med svarta inslag. Den känns stabil och är skön att hålla i. Den gröna ytbeläggningen känns som hård gummi och gör att den ligger stadigt i handen. Antennen håller helt ok storlek för att inte vara i vägen och tål att böjas lite lätt. Knappen för att starta enheten och som även är kombinerad ljudnivåreglage är inte heller i vägen och dess ytbeläggning är samma som den gröna kroppen men svart. Knapparna frampå enheten är i glansig plast med vita ikoner tryckta på. Enheten är klassad enligt IPX2 som innebär att den kan stå emot viss mängd vatten, exempelvis regndroppar. Eftersom den är IPX2-klassad så ser man inga synliga skruvar, men två finns under batteriluckan och två finns dolda bakom gummiproppar på övre delen av baksidan.

Det är smidigt att komma åt PTT-knappen (Push-to-Talk) för att sända eller de andra knapparna för att navigera i menyn oavsett om man håller den i vänster eller höger hand. Att hålla enheten i ena handen och vapnet i andra under ett intensivt spel…, nja då vill man nog hellre använda ett headset och till denna produkt följer sådana med. De medföljande Air-tube-headseten (Security headset, PMR SEC01) fungerar bra och man fäster det med klämmor på två ställen för att det inte ska lossna från västen/kläderna.

Den bälteshållare som följer med klarar av att sättas fast på bälten upp till 45 mm. Längst ner på bälteshållaren är det som en krok som gör det svårt för bälteshållaren att lossna, vilket är bra. Kroken gör att man inte nödvändigtvis behöver ha Walkie Talkien i en radioficka på en molleväst.

Uttagsgränssnitt

På höger sida, i höjd med displayen finns en lucka av gummi och bakom den finns två stycken uttag. Det övre uttaget är till för att ansluta batteriladdaren och det undre är ett headsetuttag (1-pin 2,5 mm) för att exempelvis ansluta det medföljande Air-tube-headsetet. Eftersom att produkten i övrigt kan stå emot regndroppar (IPX2) måste man stänga igen luckan noggrant och se till att allt är tätt. Vi upplevde det ibland trixigt med att stänga den luckan.

På undersidan finns det två metallkontakter som är tillför om man laddar batterierna med en så kallad bordsladdare och sådan ingår inte till Airsoft Edition, däremot till vanliga Twintalker 9500.

Batterier och laddning

För att öppna batteriluckan måste man först knäppa upp en spärr och det kan vara bra att plocka bort bälteshållaren för att komma åt. Till varje Walkie talkie medföljer 4 st uppladdningsbara (NiMh) AAA-batterier (1,2 volt och 600 mAh). För att förenkla urtagning av batterier finns det en tygremsa som ska hamna under batterierna.

Enligt instruktionsboken står det att batterierna ska laddas mellan 8-10 timmar. Ett referensvärde från Topcom är att i standbyläge räcker batterierna i ca 50 timmar och i effektiv taltid 1,5 timmar. Med helt fulladdade batterier kommer vi nästan upp i dessa värden.

Börja sända och funktioner

När batterierna är inkopplade så startar man walkie talkien genom att vrida på knappen bredvid antennen. Man känner ett klick och strax därefter hör man en kort tonmelodi och displayen visar svart text och siffror med röd bakgrundsbelysning (bakgrundsbelysningen släcks efter några sekunder). Texten och siffrorna syns tydligt på displayen när man tittar ur rätt betraktningsvinkel och den bästa betraktningsvinkeln är när man tittar lite snett nerifrån.

Fortsätter man att vrida knappen åt vänster höjer man volymen. När man stänger av vrider man tillbaka och känner ett klick. Nedanför displayen på framsidan finns det fyra stycken knappar. Den översta knappen används när man vill sända en så kallad ringsignal till dom andra enheterna på samma kanal. Till höger finns menyknappen (den största knappen), där man börjar när man exempelvis vill ändra kanal eller ändra någon annan inställning. De två knappar på vänster sida med pilar på används för att navigera i menyerna och ändra inställningar. PTT-knappen på vänster sida används ibland när man behöver bekräfta inställningar.

Eftersom att det är en PMR (Private Mobile Radio) kommer den åt 8 stycken huvudkanaler på 446 MHz-bandet. Till varje huvudkanal finns det också 38 analoga subkanaler (CTCSS, Continuous Tone-Coded Squelch System) och 83 stycken digitala subkanaler (DCS, Digital-Coded Squelch) så man har därmed tillgång till massor med subkanaler/underkanaler. Äldre PMR brukar inte ha de digitala subkanalerna så det gäller att se till att de andra medspelarna har så pass nya (eller bra) radioenheter att de klarar av DCS ifall någon sån subkanal ska användas.

För att komma åt alla inställningar så trycker man på meny-knappen och för varje tryck så kommer man vidare i menyerna. Håller man däremot in menyknappen i några sekunder aktiverar man knapplåset. Som standard hör man en ton vid varje knappnedtryck, men det går att stänga av.

När man vill prata, dvs sända så trycker man på PTT-knappen (Push-to-Talk) och då lyser en röd lampa. När man har slutat sända så slocknar lampan och strax därefter hör man en bekräftelsesignal (Roger-beep). Bekräftelsesignalen kan man precis som med knapp-ljudet stänga av. Den inbyggda högtalaren finns under knapparna och mikrofonen snett till höger om högtalaren. För bäst ljudupptagning när man ska prata (utan headset mm) är ett bra riktvärde ca 10 cm.

För att sända så kan man även ställa in att den ska börja sända när den hör ljud (VOX-läge) och känslighetsnivån går att ställa i tre olika steg. Fungerar ganska bra, oftast börjar den sända någon sekund efter att man börjat prata även på högsta känsligheten och sen väntar den någon sekund när det blivit tyst att sluta sända. När man kopplar in headsetet och använder det medföljande Air-tube-headsetet kan man välja mellan att ha PTT- eller VOX-läge. Båda fungerar bra men efter att det slutat sända så är det ett kraftig knäpp som avslut.

Det finns 15 stycken ringsignaler att välja mellan för att påkalla uppmärksamhet från de andra PMR som lyssnar på samma kanal. När någon annan sänder ut en ringsignal går det att ställa in så att sin egen Walkie Talkie endast vibrerar eller både vibrerar och man hör ringsignal. Det är också en spärr som gör att man inte kan skicka ut en ringsignal när någon annan sänder på kanalen.

Om man vill kolla ifall det är någon radiotrafik (på PMR-bandet) i närheten så kan man välja att söka igenom alla kanaler samtidigt (inklusive CTCSS och DCS) eller bara enskild kanals CTCSS respektive DCS. Man kan även ställa in så att enheten bevakar två kanalar.

När man sänder står det TX på displayen och när man lyssnar så står det RX. När batterierna börjar ta slut varnar enheten genom några toner och tillsist så stänger den av sig själv, men man kan hela tiden följa batteristatus genom en batteriikon i displayen som visar översiktligt hur mycket batteri som är kvar.

Fälttest

Enligt tillverkaren är räckvidden upp till 10 km vid fri sikt, men vi har inte hittat någon plats i vårt närområde med denna topografi. Däremot så har vi gjort förbindelseprov i olika terräng. Vi märker tydligt att höjdskillnader, tät skog, stenar och bebyggelse begränsar räckvidden en hel del. Men räckvidden är ändå väldigt bra och ljudkvaliteten är bra flera kilometer innan det man hör blir sämre och tillslut endast brus eller ingenting.

Produktspecifikationer

Tillverkare: Topcom
Modell: Twintalker 9500 Airsoft Edition
Produkt: Private Mobile Radio
Lanseringsår: 2011
Garanti: 2 år
Kanaler: 8
Subkanaler: 38 CTCSS och 83 DCS
Frekvens: 446,00625 MHz-446,09375 MHz
Räckvidd: Upp till 10 km (öppen terräng)
Batteri: 4 x 1,2 V NiMH Uppladdningsbara
Sändningseffekt: =< 500 mW ERP (0,5 W)
Moduleringstyp: FM – F3E
Kanaldelning: 12,5 kHz
Laddare: In: 230 V AC/50 Hz
Ut: 9 V DC/300 mA
Vikt: 147 g (med batterier)
105 g (utan batterier)
Mått:
Höjd: 165 mm (varav antenn 65 mm)
Höjd (kropp): 100 mm
Bredd (kropp): 53 mm
Djup (kropp): 27 mm

Alla specifikationer utom Vikt och Mått (ungefär) är hämtade ur medföljande instruktionsbok.

Twintalker 9500 vs Twintalker 9500 Airsoft Edition

Vi funderade på vad det är för skillnad mellan Twintalker 9500 Airsoft Edition och ”vanliga” Twintalker 9500 bortsett från att Airsoft Edition är grön och svart och vanliga är svart och röd.

I Twintalker 9500 följer det med en förvaringslåda och bordsladdare. I Airsoft Edition följer det istället med Air-tube-headseten.

Slutsatser

Om du är på jakt efter en Walkie Talkie/Private Mobile Radio som ska användas till 446 MHz-bandet så är Topcom Twintalker 9500 Airsoft Edition ett bra val. Även om flera PMR-modeller likvärdiga med 9500 AE också fungerar för syftet så marknadsför Topcom denna modell till oss, därför är den grön och headseten följer med. När det gäller design så tycker vi att de ser bra ut, känns bra och kvaliteten helt ok. De har ett enkelt användargränssnitt och därmed enkel att komma igång med. Det är också smart att respektive kommunikationsradio är separat från den andra vilket innebär att exempelvis två kompisar (tex stridspar) kan ta hem varsin förpackning.

Värt att notera så finns det mer professionella PMR som är bättre men de rör sig i andra prisklasser.

Rekommenderat försäljningspris (vid lansering oktober år 2011) är 899:- och finns bland annat hos Cybairgun och Röda Stjärnan (PTT ingår).

Denna recension är skriven av Daniel (Koordinator produkttestning) och Topcom Sverige AB har försett oss med produkten.