FLAK-5 och FLAK-10 – hagelgevär från Airsoft Innovations

Tillverkaren Airsoft Innovations i Kanada har presenterat de kommande gasdrivna hagelgevären FLAK-5 och FLAK-10.

Siffran efter namnet FLAK- anger hur många airsoftkulor som skjuts per gång avtryckaren trycks in. FLAK-5 skjuter 5 stycken per gång och FLAK-10 skjuter 10 stycken. Till utseendet har hagelgevär-serien bullpup-design det vill säga magasinet är bakom avtryckaren.

Just nu går det att förhandsboka dessa i tillverkarens egen webshop för 599,95 USD (~5200 kr) och det återstår att se priserna vad priserna blir hos butiker på den europeiska marknaden när de väl letar sig hit. I webshopen går det att välja mellan svart anodiserad vapenkropp (standardfärgen) eller lägga till 50 USD och få airsoftvapnet i någon valbar Cerakote-färg. Produkterna förväntas finnas tillgängliga i juni.

Framöver kommer de också lansera en spårljusenhet (som syns på videon).

Läs mer i texten nedan. Texterna är identiska och det enda som skiljer är att FLAK-5 skjuter 5 stycken airsoftkulor och FLAK-10 skjuter 10 stycken.

The FLAK-10 is absolutely superior firepower. Our brand new super shotgun is designed from the ground up to give you the most impressive airsoft shooting experience available. No mechbox. No battery. No remote tank. No Bullshit. Just astonishing firepower. (Cerakote Color Options +$50) All pre-orders are scheduled to ship June 2021

• 10 bbs per blast (Flak-10) semi-auto firing, adjustable hop up
• On-board gas capacity for 1000+ bbs (Greengas or Propane) with NO cooldown!
• Fully adjustable FPS with on-board regulator. From low fps for close engagement, to high FPS for longer distance engagement
• M4 AEG midcap mag compatibility with ultrafast ”Rip-Out” mag retainer
• Bullpup configuration
• CNC Machined and hand built in Canada

Guns shipped to the USA will be fitted with an orange tip as per legal requirement.

Note: tracer is not included with the gun. However, an accessory tracer will be available later.

Specifications:
Length: 22″ / 55.88cm
Weight: 6.5lb / 3kg
Magazine Capacity: 190rd Mid-Capacity. Works with other compatible M4 / M16 Series Airsoft AEG Magazines
Fire Modes: Semi-Auto, Safety
FPS: Adjustable
Hopup: Yes, Adjustable
Package Includes: Gun, Magazine, Manual

FLAK-5: https://www.airsoftdb.com/search/?q=%22flak-5%22&r=all
FLAK-10: https://www.airsoftdb.com/search/?q=%22flak-10%22&r=all

Bockaby i fara för ny järnvägssträckning

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att utreda en ny järnvägssträckning för delar mellan Borås och Varberg för att öka trafikkapaciteten och tågens hastighet, därmed minska pendlingstiden mellan orterna.

Utredningen så här långt har resulterat i flera olika förslag, där alla sträckningar går vid sidan om tätorten Rydboholm istället för igenom som nu och därmed försvinner också alla plankorsningar. Dubbelspår som löper rakt igenom området där ruinstaden Bockaby finns anses vara det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet och därmed det alternativet de mest troligt kommer gå vidare med, enligt dokument Airsoft.nu har tagit del av.

Undertecknad har varit i kontakt med Trafikverket och Borås Stad (som äger marken där ruinstaden finns) för att få veta mer och även förklarat hur viktig spelplatsen är för airsofthobbyn. Kommunen hänvisar till Trafikverket eftersom de är ansvariga för utredningen och därefter för genomförandet. Hos Trafikverket har vi pratat med utredaren Lirpa Atsröf som tackar för synpunkterna, men säger också att fler än en person måste göra dem uppmärksammade på detta för att eventuellt göra andra överväganden.

Framtiden får helt enkelt utvisa vad som händer. 😉

April! April!

Dagens nyhet om att Trafikverket avser dra järnvägsspår över området där ruinstaden Bockaby finns är ett aprilskämt!

Har någon kontaktat Trafikverket och sökt utredaren Lirpa Atsröf?
Lirpa Atsröf är nämligen Första April baklänges.

Däremot var en av utredningskorridorerna för ny järnväg mellan Borås och Göteborg i närheten och gick under namnet Rydboholm. Men detta alternativ valdes bort.

Bockaby får därför finnas kvar tills Borås kommun meddelar något annat.

Inbrott hos butiken JMas Airsoft

I mitten av förra veckan skedde ett inbrott hos butiken JMas Airsoft i Orsa (Dalarna).

Enligt butiksägaren Jimmy Masser skedde inbrottet någon gång på onsdagsnatten och nyligen var polisen där och gjorde en brottsplatsundersökning och bilden ovan är från det tillfället.

Butiken håller på att inventera och ta fram en lista över vad som har stulits. Innan inventeringen är klar kan flera produkter ha felaktig lagerstatus i webshopen.

Om någon anträffar produkter som möjligtvis skulle kunna komma från inbrottet, kontakta butiken eller Polisen.

Uppdatering av trimtabellen från VSAF (2021)

Föreningen VSAF (VästSvenska AirsoftFöreningen) i Göteborg har uppdaterat sin trimtabell (”VSAF säkerhetstabell”).

De spelarrangörer utöver VSAF som följer denna bör därmed kolla in uppdateringarna, se nedan.

På årsmötet 2021-02-10 beslutades att uppdatera föreningens säkerhetstabell. Den uppdateringen är nu genomförd! Tabellen finns att se i vårt regeldokument. Dokument som beskriver den underliggande beräkningsmodellen och designvalen finns också publicerade.
http://www.vsaf.se/index.php?p=4
Tabellen är väldigt lik den tidigare, men det är ändå nyttigt för alla att kontrollera att era vapen inte hamnat i en ny klass.

(Källa)

Läs mer: http://www.vsaf.se/index.php?p=13 (revision av reglerna antagna 2021-02-10)

Nyligen uppdaterades även 2020tabellen.

Airsoft med i Guiness rekordbok

I början av mars genomfördes det ett lyckat världsrekordförsök som gick ut på att skjuta en airsoftkula så långt som möjligt med ett airsoftvapen.

Det var Nico Saccocci som har butiken ”Nikk Sakk Extreme Airsoft Custom” (i Italien) som genomförde det lyckade världsrekordförsöket med snipergeväret G&G TR16 SBR 308 MK1 (AEG) modifierat med några interna delar från FPS Softair.

Airsoftvapnets anslagsenergi är 0,98 Joule (anpassat efter den italienska lagstiftningen). Det uppmätta avståndet är 81,1 meter och därmed ett världsrekord.

Sponsorer till detta var Jolly Softair (distributör av bland annat G&G Armament) och FPS Softair (italiensk tillverkare av uppgraderingsdelar).

The longest airsoft target shot is 81.1 m (266 ft, 0.9 in.) and was achieved by Nico Saccocci (Italy) in Monte San Savino, Italy, on 6 March 2021.

Nico attempted this record title as he has a great passion for airsoft games and achieving a Guinness World Records title was an aim to express his strong feelings for the shooting sport.

Text från Guiness World Records

Länk till sida hos Guiness World Records: https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/96291-longest-airsoft-target-shot

(Direktlänk)

Språket i videon är på italienska och förstår du inte det språket går det att ha undertext på engelska (automatöversättning).

Tacticalstore – vinnare i kategorin Årets handelsföretag (Alvargalan 2021)

På fredagen (26/3) pågick Skellefteås näringslivsgala Alvargalan 2021 och där presenterades butiken Tacticalstore i Åbyn som vinnare i kategorin ”Årets handelsföretag”.

Hela näringslivsgalan sändes digitalt. I livesändningen efter att butiken presenterats som vinnare, berättar David (som syns på bilden ovan) att det går så bra för verksamheten att de framöver ska bygga en ny stor lagerlokal. Nyligen så byggde de ut själva fysiska butiken.

Juryns beskrivning om Tacticalstore:

”Tactical Store har funnits i Åbyn Byske sedan 2008 och butiken har vuxit till att vara en av Sveriges främsta inom militär utrustning och actionsport. Med ett produktutbud som sträcker sig från professionell utrustning för militär-, polis- och säkerhetsbranschen till mer eller mindre professionella sportutövare har företaget säkrat sin tillväxt. Kombinationen av ett starkt sortiment och nära kundrelationer är nyckeln till framgångarna för Tactical Store. En taktik som är väl värdig företagsnamnet, med andra ord.”

Tackvideo med David som är en av ägarna till butiken.

Video från hela livesända Alvargalan: https://www.facebook.com/alvargalan/videos/2763810393860282/

Tyvärr gick galavideon inte att bädda in i nyheten, men till höger finns några viktiga tidsangivelser för den som vill se delar där butiken förekommer.

 • 15:44 – besök hos Tacticalstore
 • 54:07 – besök hos de nominerade (igen)
 • 57:17 – prat inför prisutdelning årets handelsföretag
 • 1:01:00 – vinnaren presenteras och intervju med företrädare från butiken, David och Anna.

Länk till butikens webshop: https://www.tacticalstore.se/

Uppdatering av 2020tabellen (mars 2021)

Arbetsgruppen bakom trimtabellen 2020tabellen har nu i mars 2021 släppt en reviderad version.

Läs mer nedan.

Revidering / Uppdatering / Optimering
Efter ett och halvt år med tabellen hos olika arrangörer så ansåg vi att det var dags för vår första revidering av tabellen. Vi har fått in åsikter, förslag och tips från våra spelare och arrangörer sedan start. Och under en tid tillbaka så har arbetet för en revidering pågått.

Tabellens grundfundament är fortsatt att alla vapen ska träffa med max 1,2J vid sina respektive säkerhetsavstånd. Däremot har mynningsenergin justerats uppåt för flera vapenklasser i denna revision. Detta för att möta feedback från spelare och arrangörer för att tabellen ska fungera bättre för spel utomhus i Sverige, men ändå behålla samma höga säkerhetstänk som tidigare.

Det som har hänt är bland annat att Support, DMR och Sniper-klasserna tillåts ha högre ms vid mynningen än förra versionen.

Ytterligare en förändring är att flera vapenklasser har tagits bort. Flera av klasserna som infördes i första versionen av tabellen användes helt enkelt inte av arrangörer. I den uppdaterade tabellen har klasserna 0-10-20-30-40 meter säk. Det gör det enklare för både arrangörer och spelare att hålla koll och kontrollera sina säkerhetsavstånd.

Dessutom har flera estetiska ändringar gjorts som vi tycker gör tabellen lättare att läsa av. Till slut vill vi tacka alla som engagerat sig med feedback och synpunkter. Vi tar tacksamt emot alla tankar. Ambitionen är samla hela communityn kring tabellen och använda vår gemensamma kunskap och erfarenhet för att utveckla hobbyn framåt! Läs gärna mer under avsnittet Om oss.

Läs mer om 2020tabellen: https://www.2020tabellen.se/

Ludvig var gäst hos ”Talkshow Jag är” och berättade om sin hobby

Foto: Youtube

Ludvig Nyberg som har Real Fake Guns deltog i ett avsnitt av ”Talkshow Jag är” och berättade om sin hobby.

En retrovapennörd kallar han sig själv – men vad gör en sån? Möt vår gäst Ludvig när han berättar om sitt intresse för gamla vapen och att återuppspela gamla historiska strider!

Direktlänk till video: https://www.facebook.com/TalkshowJagAr/videos/443551660205581/

Lanseringar från Umarex 2021 (airsoft)

Bildtext: Några av 2021-lanseringarna från Umarex. Faksimil/foto: ©Umarex

PÅ ”IWA OutdoorClassics 2021 exclusive by Umarex” visade tyska Umarex flera airsoftprodukter för 2021.

Umarex accepterade inte att även årets IWA-mässa blev inställd (enligt ett pressmeddelande Airsoft.nu har mottagit från dem). Därför åkte de till Nürnberg och byggde upp en monter i den mässhall de också skulle ha varit i ifall IWA-mässan inte blivit inställd. Därav ”IWA OutdoorClassics 2021 exclusive by Umarex”. Några tyska medier hade även förmånen att besöka mässan fysiskt.

En lista med airsoftprodukter de visade upp i sin monter och när respektive produkt förväntas bli tillgänglig:

X i slutet av ett artikelnummer innebär att airsoftvapnet kan skjuta full-auto med en anslagsenergi över 0,5J.

Redan tillgängligt (Already available)

 • Beretta M9A3 FM (CO2) [2.6396] Notering: FDE-färg
 • Elite Force H8R Gen2 (CO2) [2.6492]
 • Heckler & Koch PSG1 (gas) [2.6482]

April

 • Smith & Wesson M&P9c (gas) [2.6453]

Maj (May)

 • Smith & Wesson M29 classic 6,5″ [5.8412]
 • Legends Speedloader [5.8412]

Juni (June)

 • Beretta MOD. M9A3 FM (CO2) [2.6491]
 • Smith & Wesson M29 3″ (CO2) [2.6449]
 • Smith & Wesson M29 6,5″ (CO2) [2.6465]
 • Smith & Wesson M29 8 3/8″ (CO2) [2.6466]
 • Smith & Wesson M29 classic 5″ (CO2) [2.6467]
 • Smith & Wesson M29 classic 6,5″ (CO2) [2.6468]

Augusti (August)

 • Heckler & Koch MP5 A5 V2 (gas) [2.6493X]
 • Heckler & Koch MP5 A3 V2 (gas) [2.6494] Notering: single-fire

Oktober (October)

 • Heckler & Koch MG4 (AEG) [2.6488X]
 • Heckler & Koch MG4 (AEG) [2.6487] Notering: full-auto med anslagsenergi under 0,5J och är primärt för den tyska marknaden.

Flera av produkterna tillverkas av VFC i Taiwan.

Bildtext: Umarex monter i hall 7A. Foto: Umarex

Umarex har delat upp sitt produktutbud i fyra olika avdelningar; Explore, Classic, Defense och Action. Airsoft tillhör Action.

Läs mer

Inferno Games Evolution flyttar till 2022

Arrangören av Inferno Games Evolution har meddelat att evenemanget skjuts fram till maj 2022.

Eftersom Inferno Games Evolution (2020) inte kunde genomföras förra året på grund av coronapandemin, flyttades det till detta år men eftersom det fortfarande är pandemi så flyttas det till nästa år och kan förhoppningsvis genomföras då.

Även Berget 18 är framflyttat till 2022.

A few weeks ago The Public Health Agency of Sweden informed the country that the current regulations and restrictions to combat Covid-19 would at the earliest be lifted by the time of the Swedish midsummer (late June). This was effectively the death sentence for a game in May 2021.

Since then we have looked at our options, talked to a lot of players to get their view and have had long discussions about what to do and really tried to figure out the best way forward.

We know that there are many players that want a game during the fall, but unfortunately it’s not viable. And even if we would gamble on a date in August (before the hunting season), it doesn’t look promising. Also to make sure our international players will have a chance to join the game as planned we have to take travel restrictions in consideration as well.

It is with great sadness that we have to inform you that the game has to be postponed until May 2022.

We are well aware of what damage a long delay between games does to memory of the story and all the hard work all you players have put into the game. We feel and share your frustrations about the situation, believe us, we do not like this.

The ticket transfer system that is online on our homepage will stay up until further notice, so that you can sell or give away your ticket if you can’t participate (or don’t want to) in May 2022.

Regards

The entire Inferno Games Crew

Läs mer: https://www.infernogames.se/news