Sammanfattning av TWAAA Camo Festival och G&G World Cup 2017-finalen

[Helgläsning] Mellan den 9-11 juni pågick konsumentmässan TWAAA Int’l Camo Festival och G&G World Cup 2017-finalen i Taiwan.

Bättre sent än aldrig, här kommer en kortare sammanfattning av detta.

Airsoft.nu var på plats och hundratals med bilder finns sen tidigare uppladdade på Facebook, ta gärna en titt för att se hur en airsoftmässa i Taiwan kan se ut.
Fredrik till vänster och Daniel till höger i bilden ovan. Besöket i Taiwan var en blixtvisit så vi hann inte så mycket mer än att besöka detta arrangemang för att sedan åka tillbaka till Sverige.

Nedan följer en inte alltför lång redogörelse av vår vistelse i Taiwan och information samt vad ett lag om två personer från Sverige har att se fram emot 2019 och kanske även bli 10 000 USD rikare. Efter det en del information om mässan.


Video som visar grovt översiktligt hur mässhallen såg ut, strax innan allt öppnade första dagen.


Mässhallen var uppdelad i två delar där mässan TWAAA Int’l Camo Festival hade ena halvan där tillverkare och butiker hade egna montrar. I den andra delen fanns scenen och allt relaterat G&G World Cup 2017-finalen. På vänstra kortsidan (enligt bilden ovan) var det olika skjutbanor där några var för besökare och några för tävlingsdeltagare (G&G World Cup). Bland annat hade tillverkaren Modify en tävling där det gick att vinna snipergeväret Novritsch SSG24.

TWAAA står för Taiwan Airsoft & Airgun Association och är en branschorganisation främst för airsofttillverkare i Taiwan.

I G&G World Cup-finalen 2017 deltog 30 stycken lag från 25 länder. Från Norden fanns ett lag från Finland och det bestod av Roy Juurijoki (till höger i bilden) och Teemu Makkonen.
I Finland var det butikskedjan ProAirsoft som arrangerade kvaltävlingarna för att utse vilka två personer som skulle representera landet.


Vi följde det finska laget lite extra och här är en intervju med båda.

Information inför nästa final i Taiwan!

Nästa final är 2019 och då förväntas ett lag från Sverige delta och troligtvis även från de andra nordiska länderna. I Sverige är det G&G-distributören Fondprodukter som ansvarar för att styra upp kvaltävlingar här för att utse vilka två personer som får representera Sverige då. Kvaltävlingar måste ske före 31/12 2018.

För att uppmuntra fler tjejer att delta så funderar de (G&G) på att (för de som går vidare till finalen i Taiwan), erbjuda lag med minst 1 tjej som kommer topp 5 eller topp 10 ett extra pris. Detta är som sagt bara idéer än så länge så vi får se vad de kommer fram till.
Men i vilket fall så vore det trevligt om fler tjejer försöker delta för att vid senaste finalen (2017) och förmodligen även den 2015 så var det bara killar i alla lag.

Det som avgör om ett land kan skicka ett eller två lag beror på vilken M.E.T.-utrustning respektive lands distributör(er) har köpt in.

1 lag = M.E.T. 5X5 och Search & Destroy
2 lag = CQB (stora banan)

Fondprodukter kommer framöver att skicka runt tävlingsutrustningen (M.E.T. 5X5 och Search & Destroy) till butiker för att alla som vill ska ha möjlighet att testa innan kvaltävlingarna börjar (troligtvis 2018). Det kan eventuellt bli en landsomfattande tävling innan kvaltävlingarna.
Vi får se vad de hittar på.

G&G World Cup 2017 pågick mellan Fredag och Söndag. På fredagen var det incheckning för alla tävlingsdeltagare och en presskonferens för all media och intresserade besökare. Videon ovan visar dansuppvisningen som inledde presskonferensen. Under fredagen fick tävlingsdeltagarna bland annat skjuta in sina tilldelade airsoftvapen och testskjuta olika kommande momenten.

Varje lag försågs med en uppsättning airsoftvapen bestående av:

Varsitt G&G CM16 SRS-gevär

1 snipergevär G&G GR25 Sniper + kikarsikte (GR25 ersatte G960)


1 airsoftpistol G&G GPM92

Lördagen började med en stor invigningsceremoni där varje lag tillsammans med varsin skyltbärare gick in.

Alla tävlingsdeltagare står uppradade framför scenen.

Sedan invigdes tävlingen genom att Mr. Liao (VD och ägare av G&G Armament) och flera andra betydelsefulla personer i Taiwan tillsammans tryckte på stora M.E.T.-knappar för att symbolisera G&G World Cup-finalen 2017 invigd.

Därefter fick alla deltagare testa stage 1-4 för att sedan de med lägst poäng få börja på söndagen. Finska laget blev diskvalificerade i två moment. Stage 1 – M.E.T. 5×5 på grund av att Roys kulor tog slut innan alla mål var prickade och Stage 3 – Search & Destroy på grund av att Teemu satte foten i en otillåten yta.

Lördagen avslutades med bankett ”Contestant Banquet” för alla tävlande på The Grand Hotel i Taipei.

VIP-personer på banketten.

På söndagsförmiddagen började allvaret. Av gårdagens kvalresultat fick det finska laget börja.


Stage 1 – M.E.T. 5×5. Roy fick 40,95 sekunder och Teemu fick 38,32 sekunder vilket totalt blev 79,27 sekunder. Det gav poängen 1 (av max 20).

Stage 2 – Humvee Sniper och Stage 3 – Search & Destroy var i samma inhägnade bana men varsitt moment. Stage 2 klarade de på tiden 20 sekunder och 46 hundradelar vilket gav poängen 1 (av max 20). Stage 3 klarade de av på tiden 1 minut 38 sekunder och 61 hundradelar vilket gav 1 poäng (av max 20). Respektive moment gav 1 poäng.

Det sista momentet Stage 4 – CQB. Där klarade de banan på tiden 2 minuter 36 sekunder och 32 hundradelar. Gav 1 poäng (av max 30).

Efter att alla lag hade genomfört stage 4 så räknades poängen samman för alla moment och finska laget fick 4 poäng. Efter viss försening var det dags för prisutdelning.

Lag B från Chile vann första pris och fick därmed 10 000 USD. (75 poäng)

Lag B från Taiwan (72 poäng) kom på andra plats och fick 5 000 USD samt lag Hong Kong (71 poäng) kom på tredje plats och fick 2 000 USD.
Dessutom fick varje lag som var snabbast i respektive stage 1-4 pris om 1000 USD.

Lag Tyskland
Stage 1 – M.E.T. 5×5 champion
1000 USD

Lag Hong Kong
Stage 2 – Humvee Sniper Champion
1000 USD

Lag Chile A
Stage 3 – Search & Destroy Champion

Lag Chile B
Stage 4 – CQB Champion

Totalt kom det finska laget på plats 27 av 30.

Gruppbild på alla tävlingsdeltagare och Mr. Liao som sitter på andra trappsteget.

Som nämnts i början så hade bland annat tillverkaren Modify en tävling där 1:a pris var snipergeväret Novritsch SSG24 och här är prisutdelningen för detta.

Nu en del om mässan;


Överblicksvideon igen. Från strax innan mässan öppnade första dagen och utställarna håller på att förbereda sig. Många bilder från mässan och dess utställare finns på facebook.

Översiktlig bild från delen med scenen och G&G-relaterade ytor. Till vänster i bild syns tillverkarens egen monter där de visade upp sina produkter och även hade viss försäljning. Tälten bakom den stora G&G-logotypen var där alla tävlingsdeltagare hade sitt ”safezone”. De tält mittemot var främst för information och tävlingens sekretariat.

Bland höjdpunkterna ur svenskt perspektiv så visade tillverkaren LCT upp deras kommande LC-3-serie (G3).

Kommer lanseras någon gång under perioden juli-augusti. Den svarta versionen [LC-3A3-S (BK) AEG] är den som mest liknar svenska Försvarsmaktens AK4.

Vi träffade Allen från Kriss USA (Krytac) som var besökare av mässan tillsammans med japanska tillverkaren Laylax. De skulle sedan vidare till Krytacs fabrik i Taiwan för att kolla in tillverkningen av Krytac Kriss Vector AEG.

Airsoftmässor i Taiwan brukar vanligen ha en produkt/vapenuppvisning och så skedde även på den här mässan.

Presentationen inleds av en dansföreställning. Produktuppvisningen börjar ca 4:40 minuter in i videon.

Men de hade även flera uppvisningar från Taiwanesisk militär. (Se fler bilder på Facebook).

Notera de flygande M1 Garand-gevären.


Tillsist en intervju med Stefan från Sverige som vi träffade på mässan och som var i Taiwan på långsemester.