Incident i safezone vid spelet Bellum MMXIX 2019

Vid storspelet Bellum MMXIX i slutet av förra veckan inträffade en granatolycka i safezone som resulterade i hörselskador och blåmärke.

Airsoftspelaren Erik Gallneby bevittnade denna händelse och postade ett inlägg på Facebook och önskade även att Airsoft.nu skulle ta upp detta.

Syftet med inlägget är inte att hänga ut någon utan att generellt uppmana airsoftspelare och spelarrangörer i hela Sverige att inte glömma bort säkerhetstänket inom airsoft och i synnerhet i safezone, då det lätt kan hända olyckor vid oaktsamhet.

Flera skadade efter attack i SafeZone på Bellum 2019

Fyra spelare stod och pratade i safezone. En arrangör kommer fram och introducerar sig genom att dra sprinten ur en distraktionsgranat, kasta den och skämtsamt skrika fånga! En av spelarna fångar granaten och ger kastaren en sned blick. Mm. Inget kul skämt i safezone. Särskilt från en arrangör. Hursomhelst, spelaren tittar närmare på granaten och då sprängs den. En 125 dB distraktionsgranat sprängs mindre än 10cm från ansiktet. Resultatet blev total dövhet på ena örat och ett blodigt blåmärke på bröstet. Hade granaten hållits i en annan vinkel hade resultatet blivit utslagna tänder eller blindhet. De övriga spelarna fick varierande hörselskador och olika grad av chock.

Polis på plats
Händelsen polisanmäldes och polis höll förhör med spelare och arrangörer på plats. Det är helt klart att ingen avsikt fanns att skada, men polisen avgör nu om den grova oaktsamhet som föranledde skadan är skäl till åtal eller inte.

Vård på akuten
Spelaren som höll granaten intill sitt ansikte när den sprängdes togs in på akuten och vårdas nu med täta uppföljningar på sjukhus.

Slarv och machokultur
Att den här olyckan över huvud taget kunnat hända beror på en respektlöshet mot vapnen – en oaktsamhet aldrig skulle tolereras inom jakt, polis eller militär. Många vill imitera militärer och poliser, ska vi inte då också imitera deras säkerhetstänk? Ingen militär skulle någonsin kasta en fosforgranat på skoj till en kollega i tron att den inte är laddad. Det skulle helt enkelt inte hända.

Säker Safe Zone?
Vad behöver hända inom airsoft innan spelare slutar testskjuta sina vapen i SafeZone, eller går in i med magasinet kvar, eller leker med granater? Ska någon behöva dö? Är det inte dags att snäppa upp säkerheten i airsoft till samma nivå som för riktiga vapen?