TV4Nyheterna: Allt fler brott sker med ”låtsasvapen”

Genrebild med airsoftvapen med realistiskt utseende.

TV4Nyheterna rapporterar om att det hittills i år har inkommit 642 stycken brottsanmälningar till Polisen där effektbegränsade skjutvapen med realistiskt utseende förekommit.

Det uppges att under hela förra året inkom det 618 stycken brottsanmälningar.

Med effektbegränsade skjutvapen avses i huvudsak luftvapen, airsoftvapen (i media kallat soft air guns) och paintballvapen. De är licensfria för personer som är 18 år eller äldre.

Från Polisen och Brottsofferjouren som medverkar i rapporteringen höjs röster om att se över lagstiftningen som antingen innebär förbud av dessa vapenkategorier eller göra det tydligt att det inte är ett riktigt skjutvapen genom att exempelvis andra färger.

Att det finns en stor skötsam airsofthobby nämndes inte i TV4Nyheternas reportage.

Genom åren har politiker motionerat i Riksdagen om åtgärder mot bland annat airsoftvapen och leksaksvapen med realistiskt utseende.

Nedan olika videoklipp från TV4Nyheterna från gårdagen. Klippet med livesändningen i TV4Play hade namnet Allt fler brott sker med ”låtsasvapen” men det har plockats bort och gjorts om till tre separata klipp.

Låtsasvapen allt vanligare vid brott – ”Väldigt likt en riktig”
Igår 19.05 2:33 min
Nästan exakta kopior på riktiga vapen säljs i affärer utan licens och till och med polisen har svårt att skilja dem från riktiga vapen. Hittills i år har över 600 anmälningar, där luftvapen, softairguns eller paintballvapen förekommit, kommit in. Det visar siffror som TV4Nyheterna tagit del av. Vi har träffat en av dem som blivit rånad med ett vapen han var säker på var riktigt.

(Direktlänk)

Därför ökar användningen av verklighetstrogna låtsasvapen
Igår 19.44 6:52 min
Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, berättar om problematiken kring att brottslingar allt oftare använder verklighetstrogna låtsasvapen i samband med brott.

(Direktlänk)

Verklighetstrogna vapen allt vanligare vid brott – ”Varför inte förbjuda?”
Igår 19.48 2:48 min
Fredrik Mellqvist, generalsekreterare för Brottsofferjouren, kommenterar nyheten att det blir allt vanligare med verklighetstrogna låtsasvapen i samband med brott.

(Direktlänk)