LCT Airsoft LC-3A3-S(BK) [G3/AK4]

Tillverkaren LCT Airsoft i Taiwan har nyligen lanserat produktserien LC-3 (som liknar G3A3-varianter) och som slår nära hjärtat på oss gamla hemvärnsrävar.

Read the LCT LC-3 review in English Read the LCT LC-3 review in English

Enligt den information vi fick när vi träffade LCT i Taiwan kommer de lansera 6-7 olika modeller, men just nu har de bara lanserat svart [LC-3A3-S(BK) AEG / LC3A3S_BK] och grön [LC-3A3-S(GR) AEG / LC3A3S_BK]. Men tillsammans med dessa två har de lanserat (eller är på gång att lansera) en stor mängd tillbehör i form av exempelvis handskydd (i utföranden slimline och wide), magasin och reservdelar. Vapnet som testats i denna recension använder slimline-versionen av handskyddet.

Det är den svarta versionen som är mest lika Försvarsmaktens AK4 (Automatkarbin 4). Mer om detta längre ner.

Sedan tidigare finns det flera olika airsoftvapen med G3-utseende på marknaden men av bristande kvalitet i form av materialval till det yttre. Men sedan tidigare är LCT kända för det realistiska materialmässigt i jämförelse med förlagorna och denna är identisk med förlagan dvs det som i det yttre är metall är metall och det som är plats är plast.

Innehåll

Airsoftvapnet levereras i en svart låda med LCTs logotyp och texten LC-3 Series. Utöver själva airsoftvapnet finns det ett magasin (som rymmer 140 kulor), en instruktionsbok och en katalog över LCTs produktsortiment 2017. Det följer också med verktyget ”stainless steel hooked of cocking lever”. Detta verktyg följde inte med detta recensionsexemplar.

Byggkvalité och funktionalitet

Här är ju den delen som i regel sätter LCT i toppskiktet.

Riktigt stål med ordentliga tillverkningsprocesser syns med en gång på bössans yttre som ger en så otroligt gedigen känsla. Vikten är där och påminner mig om den riktiga vikten av min gamla AK4. Precis som förlagan till det yttre, är kolven (axelstödet), pistolgreppet och handskyddet i plast, resten metall samt till det yttre identiskt med G3A3. Så exempelvis bakre och främre sikte, öglor för vapenremmen mm.

Både metallen och plasten håller hög kvalité. I slutändan använde jag både handskyddet och kolven (axelstödet) som hammare för pinnarna som håller allt på plats och inget gick sönder.

Byggkvalitén i övrigt vid manipulation av vapnet så upptäcker man att allt sitter ihop riktigt ordentligt. Inte ens eldväljaren (omställaren) är förlåtande utan kräver en del handgemäng att få den på plats vid det eldläge som önskas, precis som jag är van från min tid i hemvärnet. Indikatorn (på eldväljarens motsatta sida) roterar inte. Om du någonsin tyckt att magasin ofta inte sitter bra oavsett hur du fixar och tricksar? Då ska du testa att ladda om en LC-3 där magasinet sitter som att det vore gjort i magasinsbrunnen. Inget vobbel överhuvudtaget och när man väl ska få ut magasinet krävs det lite handstyrka att trycka på paddeln (magasinspärrens grepp) och vrida ut magasinet samtidigt. På lådans undersida finns det ett serienummer och det står LCG 120 0 0 0 0 0 1, men det är oklart om det bara är detta exemplar som har nr 1.

Enda stället, som är vanligt på LCT-vapen, är att insidan är helt okej att använda. Inuti Version 2-gearboxen (med 9 mm kullager) hittar du inga premium-delar utan mer ett ”mellansegment” av airsoftvapens interna delar. Ta det inte fel för det är verkligen inget dåligt med det interna.

Du får exempelvis en rak mässingspipa (6.02±0.01 mm precisionspipa) med ett okej hopup-gummi, hopup-hus. Dock i pipan av detta exemplar fanns det små gummibitar som kan vara en restprodukt när de satte ihop det hela, men efter att använt en piprensare med en liten tygbit så var den fit for fight.

Gearboxen drivs av en high torque-motor (25 000 rpm) och som standard kommer vapnet med en M120-fjäder (393 fps) och en steel ball bearings spring guide. LCT anpassar fjäderstyrka efter lands lagstiftning (efter beställning från distributör/butik).

Tyvärr har LC-3 inte quick spring change-lösning (åtminstone inte detta exemplar) och inte heller mosfet-krets finns.

Det är relativt enkelt att demontera vapnet.

Hopupen justeras genom att snurra på ett hjul som nås när manöverhandtaget dras bakåt, den finns alltså innanför hålet där ett fejk-slutstycke skyddar hopup-huset.

För att komma åt batterifacket måste bakplattan (butt plate) avlägsas och även den sitter bra och kommer inte riskera falla ur då den sitter bra med hjälp av fjädrar som spjärnar emot rörens kanter.

En notering kring detta är att på LC-3 är det längre avstånd mellan bakre hålen för rörnitarna än hos förlagan, detta troligtvis för att få större plats för batteri. Men det är inget som man tänker på eller störs av.

Trots att axelstödet ser stort ut rymmer det inte allt för stora batterier. NiMh av de mindre cellerna. Testade med ett 11,1V Lipo och det fungerade. Kan få plats med större av de 3 cellerna.

Tillverkaren själva rekommenderar 11,1V 20C LiPo.

Det är en liten Tamiya-kontakt på kabeln (18AWG) som går till motorn.

Öppnad kartong.

Även magasinens yttre är i metall och finns i två olika designutföranden, plain (rak) och stripe (med ränder). Magasinen finns som mid cap (140 kulor) och high cap (500 kulor). Så totalt sätt har LCT lanserat 4 st olika magasin. Det är mid cap-magasin i randigt utförande som följde med detta recensionsvapen. För underhåll av magasinets interna delar så öppnas det med hjälp av en insexnyckel.

Kompatibilitetsmässigt så passar G3-magasin med Tokyo Marui-standard om magasinläpparna på dessa böjs in för att passa magasinbrunnen, enligt tillverkaren.

Utöver magasinen så har tillverkaren lanserat (och kommer lansera) ett stort antal tillbehör och reservdelar. Exempelvis en adapter [LC006] för att kunna sätta dit en bajonett. Bland annat visade LCT denna adapter och hur bajonett sätts dit, när vi besökte deras monter på mässan TWAAA Int’l Camo festival 2017 (Youtube) i Taiwan som var i början av juni.En del har säkert funderat på vad ”-S” innebär i namnet LC-3A3-S(BK) och det berättar vilken typ av handskydd det sitter på och i detta fall slimline. W betyder brett handskydd (wide handguard) och är i skrivande stund inte lanserade än. Så detta är alltså slimline.

AK4 (Automatkarbin 4)

AK4 liknar G3A3 men helt lika är de inte. AK4 ska vara förbättrad på ett 40-tal punkter som bland annat innebär längre axelstöd och andra bokstäver vid eldväljaren. G3 har bokstäverna S-E-F som innebär Sicher (säkrad), Einzelfeuer (patronvis) och Feuerstoß (helautomat).

På AK4 står det istället S-P-A som betyder Säkrad, Patronvis eld och Automateld.

Enligt den information vi fick från tillverkaren när vi träffade dem i Taiwan så har de åtminstone inte nu några planer på att lansera ett AK4-kit, dvs exempelvis ett underbeslag med S-P-A.

Real Fake Guns kommer därför att utrusta detta exemplar med riktiga yttre delar från AK4-vapen för att se vilka delar som passar, som inspiration och vägledning för entusiaster som vill få sitt LC-3-vapen att ännu mera likna AK4.

Produktspecifikationer

Enligt tillverkaren.

Receiver: Full Steel
Overall Length: 1026mm
Weight: 4.41kg
Bushings/Bearings: 9mm Bearings
Motor: 25000rpm
Battery: 11.1V 20C Li-Polymer
Inner Barrel Length: Brass 6.02+/-0.01 mm/515mm
Hop Up Chamber: Plastic
Magazine: 140Rounds
Muzzle Velocity: Depended country’s law requirement
Blowback: No
Wire: 18AWG
Cylinder: Brass Chrome plated
Cylinder Head: CNC Aluminium Alloy
Pistoln Head: CNC Aluminium Alloy
Mosfet: No
Spring Guide: Steel Ball Bearings Spring Guide
Accessories:

Fälttest / Testskjutning

Jag stoppade i ett nyladdat 7,4V LiPo batteri av den mindre sorten (NiMh batterier med de större cellerna passar INTE) och laddade magasinet med 0,28 Green Devil kulor. Efter ett antal skott att ställa hoppen upptäckte jag rätt snabbt att min vilja att hålla vapnet i skjutställning blev allt mer nekad av styrkan av mina armar. Goda nyheterna är att hoppen gick att ställa in till att orka lyfta 0,28, men även att den gick rakt tills den började dippa i slutet av sin bana. Dock då jag inte har en standard plats att testa vapen så hade jag inte några direkta riktmärken om hur långt bort skotten gick, men av mina världsvana ögon och stegningar vill jag säga att en halvfigur på 55-60 meter är fortfarande nåbart, men absolut bäst träffbild kändes runt 45 meter.

Full auto höll sig fortfarande relativt inom gränsen av precision utan att få några märkbara flygare. Men detta är alltid det jobbiga när man får bössor som ska recenseras att gummit alltid behöver ett antal tusen kulor genom sig för att stabiliseras och verkligen ge en riktig uppfattning om vad geväret kommer att ge för upplevelse längre in i sitt bruk. Men vad som går att säga är att vapnet är tungt då vikten sitter mellan händerna och längre fram på pipan. Men som tradition gick även jag till magsinsgrepp efter en stunds skjutande.

Slutsatser

Jag är väldigt positiv till detta vapen då byggkvalitén är vad jag förväntar mig av ett airsoftvapen gjort i metall. Alla bitar passar ihop och sitter där de skall ordentligt. Även vid isärtagningen så satt allting väldigt bra ihop och krävde lite kraft att få loss delarna från varandra.

Externt var vapnet väldigt välpolerat och tillverkningen hade inga genvägar. Svetsningarna var ordentliga som även visar på att metallen är hållbar. Vikten är väldigt snarlik den riktiga AK4 och jag kan konstatera att efter en del skjutande med den att den blev rätt tung efter ett litet tag. Flera externa delar från den riktiga AK4:an inklusive kolv och handgrepp passar från start. Men med det sagt kommer den hålla för det allra mesta en airsoftare kan hitta på och lite mer därtill.

De interna delarna är av god kvalité och kommer inte ge upp i första hand. Eftersom det är en Version 2-gearbox finns det en hel uppsjö med reservdelar redan om olyckan skulle vara framme. Precisionspipan som sitter i duger gott och väl för att spela med, samt att den har länden att ge bra precision.

Om man är intresserad av ett vapen i stil med G3/AK4 är detta en väldigt lovande kandidat och ska absolut vara med i beräkningen.

I Europa kostar ett LC-3-vapen strax under 5000 kr och i Asien runt 3200 kr. Trots priset så kommer vapnet hålla och ha ett stort andrahandsvärde. Även om det inte är testat så går vapnet enkelt att konvertera till HPA.

Det är Fredrik som har genomfört recensionen och tillverkaren LCT Airsoft har tillhandahållit LC-3A3-S (BK).