Madbull Troy Battle Ax stock

Madbull Troy Battle Ax stockTillverkaren Madbull har lanserat axelstöden Battle Ax stock under licens från Troy Industries. Axelstödet är avsett för M4-vapen och finns i färgerna Svart [TROYBAS-BK], FDE (Flat Dark Earth) [TROYBAS-FDE] och TAN [TROYBAS-TAN]. Vi har testat den i svart färg.

Read the Madbull Troy Battle Ax stock review in English Read the Madbull Troy Battle Ax stock review in English

Innehåll

Madbull Troy Battle Ax stock kommer tillsammans med en förlängningskabel.

Axelstödet Battle Ax kommer tillsammans med en förlängningskabel (Tamiya-kontakter) i en kartong med bruksanvisning på locket.

Utseende och funktion

Madbull Troy Battle Ax stock

Axelstödet har ett lite annorlunda utseende än de traditionella M4-axelstöden och ser lite ut som en yxa, kanske därav namnet Battle Ax. Produkten består till största delen av plast men vissa metalldelar förekommer på insidan för att stabilisera och förstärka.

Knappen för att ändra axelstödets position.

För att justera var på buffer tuben axelstödet ska sitta trycks knappen uppåt (precis som på ett traditionellt M4-axelstöd).

Hål för att sätta dit QD swivel sling. Vapenremsfästen på ovansidan. Hål för att se vilket läge axelstödet är i.

Det finns flera olika möjligheter för att sätta dit vapenrem på axelstödet. På vänster och höger samt på undersidan finns det hål för att fästa QD Swivel sling (medföljer ej så vi har inte testat det än). På ovansidan finns det dels en liten ögla men även ett hål för att fästa vapenrem runt axelstödet, det finns även ett hål rakt ner till buffer tuben så att man kan se siffrorna på de buffer tube-modeller  som har tryckta siffror över vilken position axelstödet är vid.

På baksidan finns en Troy CBIR-logotyp och en knapp för att öppna axelstödet.

På baksidan finns en Troy CBIR-logotypen eftersom det är en produkt Madbull innehar licensen för från Troy Industries. Även knappen för att öppna baksidan (för att komma åt tex batterifack mm) finns här. Knappen ska tryckas neråt och kan vara lite trög så därför kan man använda tex en skruvmejsel eller något annat hårt för att trycka ner lite lätt.

Öppnad.

Öppnad.

Axelstödet har plats för två stycken batterityper.

Axelstödet har plats för två stycken enligt tillverkaren rekommenderade LiPo-batterityper. Det första utrymmet är i buffer tuben och det andra är under. Om man har ett batteri i det nedre facket så måste förlängningskabeln ligga i den runda urgröpningen på högersidan för att inte klämmas när locket stängs.

Om det undre utrymmet inte används för något batteri så fungerar det utmärkt som förvaringsutrymme åt någonting annat.

Batterier som enligt Madbull är kompatibla:

  • Socom Gear #5 11.1v Lipo
  • Madbull Ultimate Lipo #4/#5
  • King Arms 11.1v AN/PEQ-15
  • Echo1 7.4 XCR PEQ style battery

och naturligtvis liknande batterier med samma utformning.

Fälttest

Madbull Troy Battle Ax på en PTW.

Vi upplever axelstödet som enkelt att installera, att plocka bort och att använda. Vi testade axelstödet på flera M4 från olika fabrikat och med varierat resultat. Felen som yttrar sig är att låsanordningen inte riktigt hakar i och spärrar i hålen på buffer tubens undersida utan lossnar och åker in vid tryckbelastning eller att buffer tuben var för tjock så det blev trögt. Så det gäller att välja buffer tube med omsorg.

Extra förvaringsutrymme om batteriet sitter i vapnets framdel.

Men om man har batterierna i framdelen av vapnet istället (exempelvis i skyddet) så fungerar det nedre utrymmet bra för att förvara mindre grejer i.

Notera: Vi har tyvärr inte testat de LiPo-batteri-sorter som är kompatibla storleksmässigt med axelstödet utan vi utgår från informationsfilmen från tillverkaren gällande batterierna. Vi har heller inte testat att sätta dit QD swivel sling men vi utgår från att de fungerar bra.

Informationsfilm från Madbull.

Slutsats

Troy Battle Ax från Madbull är ett bra axelstöd och som dessutom ger sitt M4-vapen ett lite annorlunda utseende än traditionella. Designen medför att bara vissa speciella batterier får plats om man väljer att ha batterier i axelstödet. Men vid val av detta axelstöd bör buffer tube väljas med omsorg för att det ska fungera optimalt.

Försäljningspriset är ca 100 USD hos butiker.

Läs mer om produkten.

Denna recension är utförd och skriven av Daniel (Koordinator produkttestning) och Johan (produkttestare). Madbull har försett oss med produkten.