Besök hos JB&B Optics i Malmö

Airsoft.nu har varit på besök hos JBandBOptics (JB and B Optics) där vi skulle träffa ägaren Jonas och samtidigt hämta Senchoos nya leksak. Berättelsen kommer skrivas som en dagbok och även hålla intervjun som en återberättelse.

Måndag morgon och jag vaknar upp jämte tjejen. Solsken på himlen och då visste jag att det var dags för den nya leksaken. Hade nämligen träffat Jonas innan jag visste om att han hade en butik. Han hade berättat väldigt mycket om märket ICS som har en massa tekniska nyheter som delbar gearbox. Men till det senare.

Jag och tjejen som följer med som fotograf packar ihop bilen och börjar göra oss redo för den 1½ timme långa resan ner till Malmö. I bilen funderar jag ut frågor jag ska ställa medan tjejen fipplar lite med GPSen så att ljudet inte blir för högt så jag inte hör motorn av min 110hk pizzabil.

Resan tar sin lilla stund och vi hittar oss i ett bostadsområde i ett område som kallades Videdal. Letandes efter nummer 9 i regnet som oturligt nog började 10 minuter innan vi hade tagit oss in Malmö.

När vi knackar på öppnas dörren av en väldigt glad skåning. Jonas ler och frågar om vi tog med oss regnet och vi log lite motvilligt. Även hans hund var väldigt glad att se oss, samtidigt som ett par barn lite nyfiket tittar fram runt hörnet.

Vi tog ingen paus precis utan blev inbjudna direkt att få se butiken. Här fick vi känna och klämma på en massa roliga saker som jag personligen inte ens sett på flera airsoftbutikers hemsidor. Jag visste redan innan att ICS var frontmärket och det syntes ordentligt på vapenväggen.

Men något som han inte hade fått upp pga tekniska problem var alla pistolerna och framförallt alla internals som tog en hel vägg själva.

Jonas tog sig tiden att dela på en L85 från ICS och visade hur deras lösning av brytbarhet fungerade. Då är inte själva gearboxen delbar utan kroppen på ett sådant sätt att trigger-/switch-assemblyt är för sig själva och endast kuggar och liknande i gearboxen. Väldigt intressant lösning som skulle få L85 ägarna riktigt glada över lättheten att få ut gearboxen för att få in uppgraderingar.

Vad som fångade mitt öga dock var detaljrikedomen på MP5-varianterna, men framförallt SD versionen på bilden. Då de flesta använder endast plast i deras frontgrepp var denna i gummi och gav ett väldigt gediget intryck. Även denna som deras M4:or var gearboxen delbar. Inte nog med det, men den är bytbar med M4:ornas övre halvor. Kort och gott är ICS MP5 och M4 nozzel likadan. Så att om du har en M100 övre gearbox i din M4 och en M120 i din MP5 så kan du byta mellan övre gearboxarna mellan dina vapen. En mycket välkommen lösning i min bok (mest för jag gillar M4 och MP5SD).

Intervju med Jonas

När vi var lite trötta i fingrarna av allt kännande på alla vapen drog vi oss inåt för att prata om butiken i vanliga intervjun.

När startade butiken?
– ca 3 år sedan.

Hur startade det?
-Började med att jag spelade på CombatZone med några polare och testade på. Blev direkt fast i träsket och beställde vapen från asien tillsammans med 8 andra. När dagen kom var hela vardagsrummet fyllt med en massa saker och det var som en vuxen julafton. Vi hade en som älskade mecka med saker så att det första han gjorde var att hämta verktygen och plockade isär den. Var knappt att vi fick ihop den, men den fungerade inte efteråt.

Men i vilket fall som helst så spelade varje helg i 1 års tid. Vi bildade ett lag som heter TWAIN (Team Without A Interesting Name) som kan liknas vid TWAIN-drivrutiner (Technology Without A Intressting Name). Vi spelade bland annat på Observatioriet med Pentex och andra.
Efter något års uppehåll började vi spela igen i en byggnad i Malmö och det fanns stora planer på vad som skulle ske i lokalen och till det behövdes pengar. Jag tänkte att vi kunde börja sälja kulor och gas och annat som behövs för att få in pengar till en generator bl a. Så då tog jag kontakt med Roligt.se för att se vad som skulle gå att ordnas. Dock var det viktigt för dem att det var ett företag de sålde till om det skulle vara större kvantitet. Tog upp det med laget där de ställde sig ganska negativt till idéen så jag bestämde mig att ta tag i det själv. Då startades ”JB and B Optics”. Tanken just med optics var att jag skulle låta Roligt sköta det med vapen i samarbetet och jag hålla på mer med optiken då det är ett stort intresseområde för mig.
Men efterfrågan om vapen och mer runt om blev större och större så jag rullade med slagen och så blev det till det det är idag.

Vilka märken står i fokus och varför?
-ICS, Modify, JBU, Deep fire. Valet går alltid på kvalitet, samt om det är nya spännande lösningar som de utvecklar. Att de bidrar på något sätt än bara kopierar och gör lite ändringar till den traditionella Marui lösningen.

Några nyheter att vänta i framtiden?
– De saker som ICS har pratat om som jag väntar väldigt förväntansfullt till är: P90, FNC och G36. Men den som har utannonserats ordentligt och ska lanseras i september är M3 Greasegun. Där det är en helt ny gearboxlösning i (läs mer här: http://www.airsoft.nu/nyheter/2011/08/15/ics-m3-grease-gun-forhandstitt/)

Hur ofta spelar du själv nuförtiden?
– För inte så länge sedan var det kanske vart 14 dag, men nu har det gått till runt en gång varannan månad. Troligen mest för att det finns färre platser på att spela på.

Vilket är ditt favoritvapen och varför?
-Måste nog svara P90 då den ser så annorlunda ut, samt att den ger lite coolhetsfaktor. Och självklart för dess tekniska lösning. Här har även Marui tänkt till så att man lätt kan få ut gearbox. Väntar med spänning på ICS P90 för att få se vad för innovationer de hittar på.

Din bästa airsoftupplevelse?
– Då måste det nog vara när vi fick det stora paketet i början av airsoftkarriären och alla satt som om det vore julafton med sina paket.

Men spelmässigt var det nog när vi spelade på observatoriet och jag hade med mig min Colt 25 och en glock och körde akimbo-style då min huvudbössa hade börjat krångla. Hade lyckats ta mig ganska långt fram mot fienden och vänta spänt vid en husvägg och hör hur folk går runt. Men ingen kom på ett bra tag tillräckligt nära för att skjuta med de två vapnen. Helt plötsligt ser jag hur en hel grupp av fienden har ställt sig på rad vid en motsatt husvägg och förberedde sig att storma. Även om jag stod ganska öppet så hade de inte sett mig.
Så då hade jag min action-hjältemoment och sprang rakt emot dem skjutandes och skrikandes. Det är det roligaste minnet jag har från min airsoftkarriär.

Tillbaka till butiken. Vad har vi att förvänta oss med butikens utveckling i framtiden?
-Vi kommer att sätta upp en ny hemsida med adressen JBBguns.se. Mest för att vi haft problem med den gamla sidan pga tekniska problem. Och att mailkontakten kommer vara lättare att hålla med tillverkare då den gamla hemsidans brukade man glömma bort ett b i så att mailen kom aldrig fram till mig. Nu blir det enklare med Jonas BBguns som då kort är JBBguns, det är komihågramsan för mig.

Annars kommer jag alltid sträva åt att ha mer personlig kontakt med kunderna som jag haft nu. Finns inget trevligare än att stå och tjöta med en kund i 40 minuter även om de bara skulle förbi och köpa ett hop-gummi. Samtidigt är inte min plan att bli en jättestor ÅF utan kunna hålla den kontakten med kunden och hålla butiken liten med ett bra urval.Vid sidan av butiken kommer jag även vara så aktiv jag kan i föreningslivet. Sist höll jag i en SIB (Strid I Bebyggelse) utbildning för Airsoft Varberg och hjälper ICS med sin reklamföring.


Jonas visar upp produkter från ICS för Airsoft.nu’s kolleger AATV på IWA 2011.

Genomgång av ICS produkter på IWA 2011 för Slovakiska Airsofter.sk

Efter den korta och fikarika intervjun kollade vi in Jonas egna vapen som självklart var ICS-vapen. Då fick vi ta isär en M4 och en MP5 och då jag var van vid AK4B så var MP5:ans isärtagning väldigt bekant.

Kollade även in MP5 eldväljare och såg att den hade en 3-skotts burst. Detta visste jag då att det kräver en krets för att uppfylla om detta inte då var en gasbössa, vilket det inte var. Och visst finns det en krets i den, som ska klara av upp till 12V då det är den spänningen som ICS har tillverkat dem för.

Därefter var det dags att lära sig M4:an då jag var där för just en sådan.

Jonas förklarade fördelarna med ett Readymag-system emot traditionell omladdning och jägarmagg. Då readymag har du 2 magasin vid vapnet ställda som jägarmag fast inte ihoptejpade. Då kan man ladda om med det fräscha nya magget direkt och ta det gamla och plocka undan. Där fungerar ihoptejpade jägarmagg snarlikt. Förutom att när det andra magasinet är slut måste du byta jägarmagg som kan ta längre tid än traditionell omladdning. I Ready-magg systemet laddar du om själva hållaren med enskilda magasin. Vilket betyder du kan ladda om den när du har tid. Jonas var stormförtjust i denna produkt och han lyste upp speciellt när han förklarade fördelarna med det. Och helt ärligt blev man bra sugen på ett sådant. Så det ska nog finnas plats för ett sådant i framtiden. Han har dem i lager, men inte på hemsidan för tillfället så släng iväg ett mail om intresset finns.

Modify var ett annat märke som han huserar i butiken. Vi på Airsoft.nu skrev en nyhet för inte så länge sedan om Modify’s nya innerpipa med ett speciellt hop-gummi för att täta extra bra. Självklart hade Jonas en av dem inne så vi fick känna och klämma på ett. Och vi försökte få bort gummit från pipan, men ju bättre tätningen är desto hårdare klämmer den åt. Jag kan svära på att den är ordentligt tät. De andra nyheterna var Modify’s Smooth gearset, som var en kugguppsättning som kommer färdigshimmad ifrån fabrik, vilket betyder att det bara är att sätta in dem i din gearbox utan att behöva tänka på shimmning. Kuggarna är flyttbara till viss del för att kunna passa in i både V2 och V3 boxar, samt förstärkta V2 lådor.

Den största nyheten enligt mig ifrån Modify är dock deras Quantum gearset, vilket är att vid varje hel rotation av sectorgearet (den som tar kontakt med pistongen) så avlossas 2 skott. Men dock är den gjord att både tappetplaten och cut-off levern också aktiveras 2 gånger per hel rotation av sectorgearet. Rent teoretiskt ska den ge dubbelt i ROF (rate of fire). Dock kommer den sänka utgångshastigheten om man inte installerar en del som ska pressa ihop fjädern en bit.

Sist men inte minst ifrån samma tillverkare var ett hop-up hus, som är utformat som ett vanligt M4-hus, men är mycket mer finkänsligt och eliminerar problemet med att en skruv släpper och gör att inställningen ändras, vilket är ett vanligt problem med vanliga M4-hus.

Efter att fått ha känt på alla leksaker var klockan väldigt mycket och det var dags att börja rulla hemåt. Hade haft en kanonkul dag i Malmö och fått prata med en väldigt stor airsoftteknisk entusiast och fått med sig en massa matnyttiga idéer till framtida byggen.

Det var Airsoft.nu’s möte med JBBguns (JBandBOptics.se). Om ni är intresserade av vad jag köpte hos honom får ni klicka in på min personliga blogg senchoo.blogspot.com.
Om ni är intresserade av det snart släppta M3 geväret från ICS har vi en nyhet här: http://www.airsoft.nu/nyheter/2011/08/15/ics-m3-grease-gun-forhandstitt/

Fotograf var Maija Wetterlind. Hitta hennes blogg på MaijaW2.blogspot.com