Jonas från JBB besöker IWA 2013

Jonas som har butiken JBB Guns & Accessories i Malmö med brukar sedan några år tillbaka jobba i den Taiwanesiska tillverkaren ICS monter på IWA & OutdoorClassics-mässan. Här på sidan skriver Jonas dagbok om sin vistelse på mässan. Dagboken kommer att kompletteras med mera bilder senare.

Mässan pågår mellan 8-11 mars. Många airsofttillverkare, distributörer, återförsäljare och andra inom airsoftindustrin finns representerade antingen med egen monter eller besöker för att kolla på nyheter och knyta kontakter inför framtiden.

Vi kommer undertiden mässan pågår dela intressanta grejer på vår facebooksida från andra.

Torsdag 7:e mars (dagen innan mässan öppnar)

Första dagen på IWA avklarad!

Det är förvånansvärt att det kan bli en organiserad och fungerade mässa av det kaos som råder under uppbyggnadsfasen. Truckar, kartonger, pallar och skräp överallt. Polis och tull som kontrollerar att alla vapen endast är semi-auto, att alla tillstånd finns för att visa ficklampor och lasrar. Vapenmonterade lampor och lasrar är förbjudet enligt tysk lag! Men även i detta kaos hinner man gå runt och kika lite innan alla kunder strömmar in imorgon. Det är ganska trevligt att kolla lite så här dagen innan. Jag hittade en Koreansk tillverkare av luftgevär som gjorde riktigt coola gevär. Tyvärr är anslagsenergin lite hög, ca 60 J! Gå in på www.evanix.com och njut. Vi (ICS) kommer att visa upp Garanden, så klart, och den nya cxp:n. Tyvärr finns det allt för många som inte känner till förträffligheten med ics delade gearbox så den får man alltid prata om……Vi har två nya prototyper på plats, jag ska försöka ta några bra bilder i morgon och visa er.

Nu är det dags att hoppa i säng,
Sov sött

Jonas

Fredag 8:e mars (Dag 1)

Hallå airsoftare!

Första dagen för kunder på IWA har passerat, massor av folk från alla möjliga branscher, poliser, tyska brandförsvaret, airsoftbutiker, militärer, vapenhandlare och lite till. Just nu sitter jag och snackar skit med tre amerikanska vapenhandlare 🙂 Samtalet har vandrat från rosa revolvrar till kundsupport till nedskjutna piloter över Malmö under andra världskriget.
Jag har tagit asien med bilder med min kameramera men kan inte komma överens med min platta om hur man får fram dem … Så det kommer komma massor med bilder senare,….en tillverkare har gjort underkläder med hölster för pistoler! Hos KWA kan man gå e träningsrunda med pistol och instruktör, de kör nu samma varv som systema gjorde med ord, även ssf har hakar på det spåret och marknadsför deras vapen som ett alternativ till riktiga vapen i träningssammanhang.

Det finns tydligen ingen begränsning i hur många tillverkare det finns som gör skarpa hagelgevär, Italien och Turkiet bedriver någon form av landskamp i detta ämne.

En ny biokula har sett dagens ljus på marknaden. En kula som påstår sig vara en av de få äkta biokulorna på marknaden….med intyg från spanska staten och spanskt patent.

God natt, klockan är 00.13 och snart börjar en ny dag på IWA.

Jonas

Daniel: Jag kollade igenom bilderna från Public Enemy från Hong Kong och hittade Jonas (mitten) på en av dem. Jag har därför lånat bilden av dem. Så nu ser ni hur Jonas ser ut 🙂

Lördag 9:e mars (Dag 2)

IWA har vandrat in på sin andra dag och även idag blir jag lika överraskad när man plötsligt kan prata svenska med någon. Efter att hela tiden prata engelska och fösöka förstå alla blandade varianter av engelska som finns blir det nästan lite overkligt när Striker Airsoft kom förbi en stund precis innan stängning och snackade lite bland annat om WE Katana. Idag hann jag skjuta lite pilbåge mot rörligt mål, mycket roligt och lika svårt.
Fobus har släppt nya hölster, en ny variant till Glock om passar med monterad lampa. Det fanns innan också men den nya varianten kan man dra rakt upp istället för snett bakåt.
Jag skulle vilja skriva om mycket mer men jag hinner inte runt så mycket som jag hade önskat…

När jag sitter och skriver detta i baren kommer Moises från Maxpedition och slår sig ner och vi pratar lite om ditten och datten frågar jag honom om priset för väskan han har med sig, en Kodiak, jag har nog aldrig fått ett mer uttömmande svar i hela mitt liv. I 20 minuter pratade han om allt förträffligt med deras väskor och gears innan han svarade på frågan 🙂 Det måste vara fantastiska väskor de gör, men så är ju ägarna också
från Taiwan…

Jonas

Söndag 10:e mars (Dag 3)

Dag nummer tre har passerat och asg:s brittiska tvillingar har åkt hem och vi andra stannar kvar och kämpar vidare. Fötterna börjar tycka att det är bra nu och de ser fram emot kontorsstolen igen. Det är lite svårt att förklara vad IWA är, det är något man behöver uppleva. En stor mässa med fokus på vapen, naturligtvis, men även allt runt omkring, kläder, ammunition, sikte, gears, grepp, hölster, vapenväskor, skjutstegar, knivar, ficklampor, klockor, skottsäkra västar för hundar, handklovar, batonger, skjutkäppar och mycket mer.

Det man klart kan se från denna mässan jämfört med 2012 är att det är fler airsoftföretag här och att deras montrar är större. Redwolf har utökat sin monter, KWA visar tydligt att de vill in på polis och militärmarknaden. Amerikanarna pratar allmänt om airsoft som ett alternativ till det skarpa skyttet eftersom det är klart billigare.
Lagen om begränsning av kapaciteten på magasin har gått igenom i USA så just nu producerar alla så mycket magasin det går och ändå räcker det inte, 30 skotts magasinen har rusat från 20 dollar till 100 på några
månader. Efter dödsskjutningarna bunkrar amerikanarna kaliber 22 ammunition till den milda grad att det i princip är omöjligt att få tag på….

En firma som importerar Sig 550-sorten till USA, containervis, kom förbi i år igen och var lika imponerad av ICS MED system till Sig, även swiss arms representant var imponerad av känslan, utseendet och kvaliteten. Ett
flertal besökare frågade efter kalibern på M1:an och var mycket imponerade när de insåg att det var ett airsoftvapen!

Fler bilder kommer när jag är hemma i sverige igen.

Jonas

Måndag 11:e mars (Dag 4 – sista dagen)

IMAG0499

IWAs sista dag har tagit slut och tillsammans med den hela IWA 2013. Sista dagen är lite speciell, det kommer inte lika mycket besökare och många utställare skickar hem en del av personalen. Det märktes framför allt i tunnelbanan då det plötsligt fanns sittplatser till alla. Jag fick en chans att springa runt ytterligare ett varv och lyckades ta mig ända bort till hall 1 & 4, hallar som vi bara passerar till och från vår monter. Det blir i och för sig VM i mässlöpning men jag hann ta en del bilder. Alla bilder kommer att dyka upp på min facebook sida efterhand som jag hinner med.

Jag träffade Vladimir från Airsoft Systems och kikade på hans nya bössor. Hans delade box ser intressant ut, det ska bli spännande att testa den men även att sälja. Det finns tyvärr inget släppdatum än, men den som väntar på något gott……..har oftast väntat för länge. Han visade även en ny sniper, gasdriven med AEG-magasin och AEG-pipa. Gasen ligger i en tub dold i handguarden, med en ”separator” som ser till att det endast är gas som går i väg i skottet och ingen vätska. Den bössan kändes riktigt trevlig och med en utgångshastighet på 200 m/s så……det är den bössan som jag står och håller i på bilden.

Francis på ICS är ett Aimpointfreak utan dess like visade det sig på måndagen och vi hade en liten diskussion om hur man bäst använder ett rödpunktsikte och om Aimpoint är paralaxfria. I alla fall kom vi fram till att vi drar ner till Aimpoints monter och pratar med gänget där. Sagt och gjort, en timme till stängning och Joanna gav oss 5 minuter ”ledigt”. Springer nästan dit och börjar prata med en amerikan i deras monter, han ingav inget förtroende kan jag säga men, så såg jag att min kollega från Lv4 var där så jag sa till Francis att jag bara ville hälsa på Lennart. Så Lennart blev ledig och vi hälsade, passade samtidigt på att ställa frågan till honom, fick ett mycket bra och uttömmande svar. När jag sisådär halvvägs in i samtalet berättar för Francis att Lennart är VD för Aimpoint händer det något med Francis, han ser plötsligt ut som ett barn på julafton, nej inte ett barn, en hel skolklass. Leendet sprider sig allt mer och mer runt hans huvud och hade det inte varit för att öronen sitter i vägen tror jag smilet gått hela vägen runt om. Hur som helst pratade vi färdigt och vi tog ett foto på Lennart och Francis som ni kan se nedan. Francis svävade på moln hela måndagen efter….ibland krävs det inte mycket för att göra en annan människa lycklig.

Mässan är min tredje tillsammans med ICS och jag måste säga att jag riktigt ser fram emot nästa mässa redan. Man träffar så mycket roliga, trevliga, egendomliga, märkliga, spännande och fantastiska människor samtidigt som jag nu kan säga att jag har några av mina bästa vänner på andra sidan jordklotet. Att träffa och umgås med Audrey och Joanna är hur kul som helst, Francis, Karen och Antonio är nya vänner som jag ser fram emot att träffa igen. Förhoppningsvis har ni tyckt att det har varit värt att läsa mitt reportage och kanske finns det en ny att läsa om ett år.

 

Ha det bäst var ni än finns!

Jonas

 

Vi tackar Jonas för denna rapportering från IWA & OutdoorClassics 2013! 😀

Fler bilder finns här:  JBB Guns & Accessories på Facebook