Gasdrivna-airsoftvapen kan bli lagliga att importera vid nyår!

proposition

Nyligen överlämnade regeringen/justitiedepartementet propositionen ”2013/14:226 Skärpningar i vapenlagstiftningen” till riksdagen med förslag på förändringar i vapenlagen och nu närmast ska den behandlas hos justitieutskottet den 18:e juni.

Det som framför allt berör airsoft i propositionen är att formuleringen i lagtexten om effektbegränsade vapens drivning föreslås ändras så att även gas (tex Green gas) blir inkluderad.

Lagändringarna i propositionen föreslås att träda i kraft den 2:a januari 2015 och om den blir verklighet kommer det då innebära att det blir fritt fram att importera gasdrivna airsoftvapen utan att vara rädd för att Tullen konfiskerar som nu.

Detta förslag till lagändring är bland annat ett resultat av idogt arbete från NonEx på AirsoftSverige-forumet med myndighetskontakter och den namninsamling som han startade i början av förra året.

Läs proportionen i sin helhet: http://www.regeringen.se/sb/d/17854/a/239818

(Tack Martin som skickade in tips om lagrådsremissen tidigare).

Utdrag ur proposition 2013/14:226 Skärpningar i vapenlagstiftningen

6 Definitionen av effektbegränsade vapen bör utvidgas

[…]

Regeringens förslag: Reglerna om effektbegränsade vapen ska utöver kolsyre-, luft- och fjädervapen också omfatta vapen med ett annat liknande utskjutningsmedel.

[…]

Airsoftvapen är ofta repliker av riktiga handeldvapen och används bl.a. i spelet airsoft som påminner om paintball. Projektilerna är vanligen plastkulor som är 6 mm i diameter. Airsoftvapen kan vara kolsyre-, luft- eller fjädervapen men drivs ofta på något annat sätt. Ett vanligt drivmedel är gasen Green gas som huvudsakligen består av propan. En mera ovanlig drivgas är Red gas som är en freon (HCFC-22). Dessa gaser ger, allt annat lika, projektilen en lägre utgångshastighet än kolsyra. Det förekommer också eldrivna airsoftvapen.
Förvaltningsrätten i Uppsala skriver i sitt remissyttrande över 2013 års utredning att vapen som drivs av t.ex. Green gas i allmänhet inte torde vara farligare än kolsyrevapen och ifrågasätter därför om det finns skäl att göra åtskillnad mellan sådana vapen i fråga om krav på tillstånd. Förvaltningsrätten föreslår att frågan behandlas i det fortsatta lagstiftnings-arbetet.

[…]

Vapen av kolsyre-, luft- och fjädervapentyp som drivs av andra men liknande utskjutningsmedel, exempelvis airsoftvapen som drivs av Green gas, är i allmänhet mindre farliga än kolsyre-, luft- eller fjädervapen. Det saknas därför anledning att behandla dessa vapen på ett strängare sätt än kolsyre-, luft- och fjäder-vapen. Regeringen uppfattar att detta även är bl.a. Rikspolisstyrelsens bedömning. Mot denna bakgrund anser regeringen att reglerna för effekt-begränsade vapen bör ändras så att dessa utöver kolsyre-, luft- och fjäder-vapen också omfattar vapen med ett annat liknande utskjutningsmedel.

[…]

Föreslagen lydelse relaterat airsoftvapen 2 kap § 1;

[…]

Tillstånd krävs inte för den som har fyllt arton år om vapnet har en begränsad effekt i förhållande till andra jämförliga skjutvapen (effektbegränsade vapen) och vapnet är

1. ett kolsyre-, luft- eller fjädervapen eller ett vapen med ett annat liknande utskjutningsmedel och är avsett för målskjutning,

[…]